MNB: jaj a pénzhamisítóknak

Elindítja pénzhamisítás elleni programjának második szakaszát Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank anyagilag is támogatja majd azokat a kiskereskedőket, akik hajlandók a legmodernebb bankjegyellenőrzést biztosító UV-AC készülékeket megvenni.

Király Júlia, az MNB alelnöke kifejtette: Magyarországon jelentős a készpénzforgalom, az országnak a GDP mintegy 1,5 százalékába kerül ez a jelentős készpénzhasználat. Az utóbbi években ráadásul megemelkedett a nagycímletű bankjegyek hamisítása, ezért az MNB kiemelt feladata, hogy a bankjegyekbe vetett bizalmat megőrizze.

Az MNB alelnöke elmondta: az elmúlt években évi 50-100 millió forint körüli tényleges kára keletkezett az országnak a pénzhamisításokból, a valódi gond azonban a "reputációs kár" lehet, vagyis az, ha az emberek elvesztenék a bizalmukat a bankjegyek valódiságát illetően.

Ferenczi Barnabás, az MNB készpénzlogisztika szakterületének igazgatója kifejtette: a jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre, valamint a tudatos készpénzhasználatra. Magyarország a pénzhamisítás területén rosszul áll nemzetközi összehasonlításban, egy millió darab valódi bankjegyre több mint 25 hamisított bankjegy esett a 2007-2010 közötti évek átlagában.

Kiemelte: napjainkban a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és az UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló eszközök használata, ezért az MNB 2011-ben programot indított az UV-A/C-készülékek beszerzésének támogatására.

Elmondta: a program első részeként a jegybank az UV-A/C-készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezeknek a cégeknek lesz a feladatuk az UV-A/C-készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára. A folyamatos forgalmazói érdeklődésre tekintettel a jegybank meghosszabbítja a forgalmazói pályázatok benyújtásának határidejét, ami így 2011. június 14., délelőtt 10:00 órára változott.

A forgalmazói pályázat meghosszabbításával párhuzamosan a jegybank elindítja a tudatos bankjegyellenőrzés elterjesztése érdekében márciusban meghirdetett  program második szakaszát is. A jegybank a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó kiskereskedelmi árának 60 százalékával (készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban résztvevő kiskereskedőket. A támogatásra fordítható teljes összeg 50 millió forint.

Az igazgató rámutatott: az MNB a valódi kiskereskedőket kívánja a program révén segíteni. Ezért azoknak a kiskereskedői boltoknak a tulajdonosai kaphatnak a jegybanktól támogatást, ahol a bolt alapterülete nem haladja meg a 400 négyzetmétert, az éves árbevétel viszont nagyobb, mint 10 millió forint.  

Kérdésre Ferenczi Barnabás elmondta: a most forgalomban lévő UV-A/C-készülékek nettó ára 20-50 ezer forint között van. Király Júlia pedig jelezte: a következő 3-5 évben jelentős fordulat várható a posta által lebonyolított készpénzforgalomban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.