MNB: gyorsabb lesz forintátutalás

Felgyorsulhatnak az elektronikus forintátutalások 2012-től: a jegybank új rendelete szerint a megbízásokat egy nap helyett négy óra alatt kell teljesíteni.

Egy nap helyett legfeljebb négy óra lehet az elektronikus csatornán benyújtott megbízások teljesítése a hazai bankrendszerben 2012-től, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán megjelenő rendelete szerint - jelentette be Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Az  MNB alelnöke elmondta: az új rendszer 2012. július 1-től lép hatályba, mivel jelentős felkészülést, fejlesztéseket igényel. A változtatások várható költsége a bankrendszer szintjén várhatóan mintegy 7-8 milliárd forint lesz. Az új rendelkezés a belföldi forintátutalásokra vonatkozik majd.

Bartha Lajos, a jegybank igazgatója arról beszélt: az átállás érinti a teljes magyar bankrendszert, a Giro Zrt.-t és a Magyar Nemzeti Bankot. A bankoknál jelentős átalakítást igényel a napközbeni üzemmódra való átállás.

Kifejtette: az új elszámolási rendszert továbbra is a Giro Zrt. fogja üzemeltetni. Előnye az lesz, hogy a napközben benyújtott átutalási megbízások legfeljebb néhány órán belül megérkeznek a címzett számlájára.

Kérdésekre Király Júlia kiemelte: az MNB-nek nincs tudomása arról, hogy a bankadó miatt bármely bank kivonulást tervezne a hazai pénzpiacról. Aláhúzta: a jegybank szerint a bankadó jelentős kockázata az, hogy csökkentheti a magyarországi bankszektor tőkevonzó képességét, és ezáltal hitelezési lehetőségeit, azaz a hazai bankpiacon tovább szűkülhet a vállalkozások és a háztartások hitelhez jutása.

Király Júlia szerint a monetáris tanács következő kamatdöntése igen nehéz lesz, mert a globális piacon, különösen az élelmiszerek és a nyersanyagok terén, erőteljes áremelkedés van, emiatt inflációs nyomást lehet tapasztalni, és idehaza ezt az alacsony belföldi kereslet ellensúlyozza némileg.

A bankrendszer likviditása nem változott

Alig változott a bankrendszer szabad likviditása szeptemberben az előző hónaphoz képest. A likviditást befolyásoló tételek közül a kéthetes MNB kötvény átlagállománya emelkedett, aminek hatását több tényező ellensúlyozta.

A bankrendszer túltartalékolása a szokásos alacsony szinten volt szeptemberben. A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege csekély mértékben tért el a tartalékkötelezettség összegétől, a túltartalékolás 0,9 milliárd forint volt.

A kéthetes MNB kötvény átlagállománya 175,2 milliárd forinttal 4042,1 milliárd forintra növekedett. Ezzel szemben a hitelintézetek jegybanknál elhelyezett egynapos betéteinek állománya 21,4 milliárd forinttal 136,4 milliárd forintra csökkent, és a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap (kamatcsere) kötelezettségeinek átlagállománya is csökkent: 64,3 milliárd forinttal 400,1 milliárd forintra.

Szintén az MNB-kötvény állomány növekedését ellensúlyozta, hogy eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állománya 83,8 milliárd forinttal 10105,5 milliárd forintra nőtt, míg a forrás oldalon a külföldi kötelezettségek átlagos állománya 95,7 milliárd forinttal 1285,6 milliárd forintra csökkent.

A központi kormányzat betétei egy hónap alatt 31,2 milliárd forinttal 1346,8 milliárd forintra csökkentek szeptemberben.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya szeptemberben alig változott: 2355,9 milliárd forintra nőtt az augusztusi 2349,4 milliárd forintról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.