MNB: feszültségeket okozhat a kilakoltatási moratórium feloldása

A nem teljesítő hitelek mögött álló nagyszámú lakóingatlan miatt a moratórium megszűnése nem kívánatos lakáspiaci feszültségeket is okozhat - véli a Magyar Nemzeti Bank.

Az árverezési és kilakoltatási moratórium hosszú ideig történő fennmaradása miatt egyre nagyobb a nemteljesítő jelzáloghitelek állománya a bankok mérlegében, a moratórium feloldása fontos lépés lehet a banki mérlegek megerősítésében és a hitelfelvételi lehetőségek javításában - olvasható a monetáris tanács szerdán közzétett állásfoglalásában.

A Magyar Nemzeti Bank által kiadott pénzügyi stabilitási jelentés kapcsán a tanács megállapítja: a nem teljesítő hitelek mögött álló nagyszámú lakóingatlan miatt a moratórium megszűnése nem kívánatos lakáspiaci feszültségeket is okozhat.

Ezért a moratórium teljeskörű feloldását követően olyan megoldást kell találni, ami a bankok számára a lehető leggyorsabb portfoliótisztítást tesz lehetővé anélkül, hogy a nem teljesítő hitelek mögötti ingatlanok súlyos zavarokat okoznának az ingatlanpiac további működésében.

A 7 legnagyobb magyarországi bank 2010-es teljesítménye alapján elvégzett rövid távú stresszteszt szerint a pénzintézetek likviditási tartaléka megfelelő lenne akkor is, ha a pénzpiaci zavarok, a betétkivonás és az árfolyamsokk együtt következne be - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentéséből. A szerdán publikált jelentés szerint a likviditási tartalék szintje azonban csökkent az előző évihez képest.

A tesztet a jegybank végezte. A jelentés megállapítja: több bank esetében mérsékelt devizahiány léphetne fel, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy egy elhúzódó stresszhelyzetben a likviditás alapvető feltétele a forint- és devizalikviditás közötti átjárhatóság fennmaradása. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.