MNB: alultervezték a 2012-es hiányt

A jegybank 3,1 százalékos GDP-arányos hiányt jelez előre 2012-re, szemben a kormány által a költségvetési törvényjavaslatban megfogalmazott 2,5 százalékos céllal. Elemzésük szerint a hiány akkor tartható, ha a mozgósítható tartalékok 200 milliárd forintos részét törölnék.

Ekkor azonban minimális, a GDP 0,1 százalékának megfelelő tartalékkal rendelkeznénk, ez viszont még sebezhetőbbé tenné az országot.

A jövő évi költségvetési javaslat betarthatóságáról készített friss jegybanki elemzést ismertető Varga Lóránt szerint a korábban az általános tartaléknak hívott százmilliárdos tétel teljes egészében elvész, az ugyanekkora méretű céltartalékokból sem marad, azt a személyi jövedelemadó és a minimálbér kompenzáció elviszi, így csak az ötvenmilliárdos kamatkockázati tartalék és a 150 milliárdos úgynevezett országvédelmi alap marad, mint a hiánycsökkentésre fordítható forrás. Ha e kettőt feláldoznák, akkor tartható lesz a hiány - igaz rendkívüli kockázatokkal.

A jegybank szerint felültervezettek az adóbevételek. Az on-line szerencsejátékoknál a GDP 0.1 százaléka az eltérés, az általános forgalmi adóknál 0,15 százalékos a GDP-arányos túltervezés. Az áfabeszedés hatékonyságának növelésére tett ígéretet nem tudják számszerűsíteni, annak hatása csak utólag ítélhető meg. A járulékbevételeknél is 0,1 százalékos elcsúszást látnak a jegybanknál, amit a munkavállalói járulék egy százalékpontos növelése és a vállalkozók járulékfizetési kötelezettségének emelése által hozott bevételi cél teljesíthetetlenségével magyaráznak.

A gyógyszerkiadásokban eltervezett 97 milliárd forintos megtakarítás eleve tarthatatlan. A gyógyszerkasszánál elrendelt kiadáscsökkentésnek csak a negyven százaléka valósulhat meg, és ezen a gyártói többletbefizetések sem javítanak lényegesen.

A bemutatón elhangzott, hogy olyan költségvetési javaslattal még nem találkoztak a jegybanknál, ami ne előzött volna meg az azt megalapozó adótörvényjavaslatok benyújtása.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.