MNB: a GDP 2,9 százaléka az államháztartás finanszírozási igénye

Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a GDP 2,9 százalékát, 765 milliárd forintot tett ki a 2008 harmadik negyedévével záruló egy évben - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank tájékoztatása szerint az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számításba vett adóssága - vagyis az Európai Bizottságnak jelentett adóssággal módszertanilag azonos maastrichti mutató - az utolsó négy negyedév GDP-jének 65,6 százalékát, 17293 milliárdot tett ki a 2008 szeptemberével záruló egy évben.
Az MNB hangsúlyozza: 2008 harmadik negyedévében az államháztartás bevételei meghaladták a kiadásokat, így a központi finanszírozási képesség a negyedéves GDP 0,3 százalékát, 19 milliárd forintot ért el.

A központi kormányzat - 47 milliárd forintos - finanszírozási igényét elsősorban az MNB-nél tartott betéteinek csökkentésével fedezte 2008 június-szeptemberben. A helyi önkormányzatok 63 milliárd forintos finanszírozási képessége elsősorban a hitelintézeti betéteik növekedésében jelent meg, miközben a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírjaik számottevően csökkentek a követelések, és nőttek a tartozások között.

A társadalombiztosítási alapok 3 milliárd forintos  finanszírozási képessége nem volt jelentős, és pénzügyi eszközeik és kötelezettségeik sem változtak érdemben. A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP 0,5 százalékát, 134 milliárd forintot ért el a 2008 harmadik negyedévével záruló 12 hónapban. A háztartások pénzügyi eszközeinek tranzakcióból eredő növekedése a harmadik negyedévben elmaradt a tartozások hasonló eredetű növekedése mögött, így a nettó finanszírozási igény a  negyedéves GDP 2,1 százaléka, 144 milliárd forint volt.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási igénye a GDP 6,5 százaléka, 1710 milliárd forint volt a szeptemberrel záruló egy évben, míg a 2008 harmadik negyedéves finanszírozási igény a negyedéves GDP 8,4 százalékát 562 milliárd forintot ért el. A külföld nettó finanszírozási képessége, vagyis a nemzetgazdaság finanszírozási igénye a GDP 8,7 százalékát, 2291  milliárd forintot tett ki 12 hónap alatt, a negyedéves finanszírozási igény pedig a negyedéves GDP 9,4 százaléka, 633 milliárd forint volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.