Az MNB szerint nagyon fokozta a GDP-t a programjuk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mikro-, kis- és középvállalatok hitelhez jutását elősegítő növekedési hitelprogramja két év alatt több mint 1 százalékkal járult hozzá a GDP növekedéséhez – közölte a jegybank csütörtökön.

Az MNB ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a jegybanki hitelprogramok átmeneti jellegűek, így a jövőben a vállalati hitelezésnek fokozatosan újra piaci alapúvá kell válnia, ami jelentős kihívások elé állíthatja a hazai bankszektort. Bár a jegybanki hitelprogramok megállították a vállalati hitelállomány visszaesését, tartós hitelezési fordulat még nem következett be – hívták fel a figyelmet.

A tartós gazdasági növekedés támogatásához az MNB becslései szerint a vállalati hitelállomány évi 6-9 százalékos növekedésére lenne szükség.

Az MNB közleménye szerint az alacsony, maximum 2,5 százalékos fix kamatú, 10 évre is felvehető nhp 23 500 vállalkozást juttatott 1500 milliárd forint forráshoz, ami a jelenleg fennálló kkv-hitelállomány mintegy 30 százalékának felel meg.
Az nhp jelentősen élénkítette a vállalkozások hitelfelvételi kedvét, intenzívebbé vált a bankok közti verseny, és ismét a kkv szegmensre irányult a hitelintézetek figyelme, emelte ki az MNB.

Az nhp első szakaszában, mely részben a bankok közötti verseny megteremtését célozta, 3 hónap alatt mintegy 700 milliárd forint összegű hitelszerződést kötöttek meg. Ennek eredményére építve a program 2013 októberében indult második szakasza már sokkal inkább a hitelállomány bővítésére, valamint a beruházások ösztönzésére és így a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatottság növelésére fókuszált. Ennek keretében mintegy 782 milliárd forintnyi hitelt vettek igénybe, melynek több mint 95 százaléka új hitel, és közel kétharmada új beruházási hitel.

Az MNB felmérésének eredménye szerint a megvalósult beruházások 70 százaléka a kapacitások bővítését szolgálta. Az nhp második szakaszában számottevően nőtt a mikrovállalkozások aránya, és ezzel párhuzamosan csökkent az átlagos hitelméret is: minden második beruházási hitel 10 millió forint alatt maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.