MNB: megalakult a rossz bank

Megalakult a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő (MARK) Zrt., amelyet elsősorban azért hozott létre a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy felgyorsítsa a magyar bankrendszer rossz minőségű kereskedelmi ingatlanhiteleinek leépítését.

A jegybank szerdán publikált, novemberi pénzügyi jelentésében közölte, hogy hamarosan felállítja az eszközkezelőt.

Az MNB csütörtöki közleményében kiemeli, hogy a zrt. egy olyan monetáris politikai eszköznek tekinthető, amely a hitelkínálati korlátok oldásával javíthatja a hitelcsatorna hatékonyságát és így a monetáris transzmissziós mechanizmust. A transzmisszió javításával az új monetáris politikai eszköz támogatja az inflációs cél elérését.

Bár a program részleteinek kidolgozása még folyamatban van, az eszközkezelő társaság, a monetáris politika által meghatározott keretek között, piaci alapokon működve, hatékonyan orvosolhatja a problémákat és ezáltal érdemben járulhat hozzá a fenntartható növekedést támogató bankrendszer kialakulásához - közölték.

Az MNB májusban publikált pénzügyi stabilitási jelentésében jelent meg az a javaslat, hogy a bankoknál lévő problémás, nem stabilan teljesítő kereskedelmi ingatlan-hitelportfóliók leépítése céljából kívánatos lenne egy eszközkezelő társaságot létrehozni, megszabadítva ezzel a bankrendszert a rosszul teljesítő eszközeitől.

Hozzáfűzik: a magyar bankrendszer számára a nem teljesítő kereskedelmi ingatlanhitelek számítanak az egyik legfőbb olyan eszköznek a bankok mérlegében, amelyek gyengítik a bankok egészséges hitelezését és emiatt a monetáris politika hatékonyságát.

Az eszközkezelő létrehozásával a teljes bankrendszer releváns portfolióját akarják megtisztítani.

A közlemény szerint, a tulajdonostól függetlenül, nemzetközi példák sora mutatja, hogy megfelelő körülmények megléte esetén a problémás követeléseket, hiteleket kezelő professzionális intézmények, eszközkezelő társaságok sikeresek tudnak lenni, gyakran profitot is realizálva a folyamat végén.

A közlemény szerint az új jegybanki eszközzel a nemzeti bank három törvényi feladatát is el tudja látni: jelentősen javítja monetáris politikájának hatékonyságát, erősíteni tudja a pénzügyi stabilitást, valamint az előbb felsorolt két mandátumának megsértése nélkül támogatni tudja a kormány gazdaságpolitikáját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.