MNB-kamatcsökkentést várnak Londonban

Londoni piaci elemzők a várakozásokat meghaladó múlt havi infláció ellenére is jó esélyt látnak egy idei 1 százalékpontos MNB alapkamatcsökkentésre.

A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport napi globális feltörekvői piaci helyzetértékeléseinek pénteki összeállítása  az  előző nap ismertetett - a 3,1 százalékos citybeli konszenzust jelentősen meghaladó, éves szinten 3,8 százalékos - májusi magyarországi inflációról azt írta, hogy a fő meglepetést okozó élelmiszerár-megugrás mellett a korábbi forintgyengülésnek a tartós  fogyasztási cikkek árában megjelenő átszűrődő hatása is egyértelmű  volt az adatsorból.
A cég londoni elemzői a múlt havi adat után most már azzal számolnak, hogy a júliustól érvénybe lépő áfa-emeléssel együtt az  éves összevetésű idei év végi infláció meghaladhatja a 7,5  százalékot.

A májusi infláció rövid távon még akkor is óvatos  pénzügypolitikai alapállásra int, ha az MNB Monetáris Tanácsa  túlteszi magát az áfa-emelés technikai inflációemelő hatásán, és  továbbra is arra számít, hogy a kereslet visszaesése kordában tartja  az alapszintű inflációt, áll a JP Morgan elemzésében.

A ház azonban ezzel együtt is fenntartja azt az előrejelzését,  hogy az idei harmadik negyedévben fél százalékpontos kamatcsökkentés  várható a magyar jegybank részéről, tekintettel arra, hogy a forint  várhatóan tovább erősödik a magyar gazdaság külső finanszírozási  igényének gyors csökkenése nyomán. A JP Morgan londoni elemzői 2009  egészére összesen 1,00 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak, azaz a mostani 9,5 százalékról 8,5-re mérséklődik szerintük az irányadó ráta az év végére.

A Kelet-Közép-Európára szakosodott, londoni és prágai székhellyel működő Wood & Co. befektetési társaság pénteki elemzése szerint a májusi inflációs adat "egyértelműen negatív hír" a  Monetáris Tanács számára, és további, felfelé ható kockázatokat  jelent a következő negyedévek inflációs kilátására.

A cég azzal számol, hogy az ütemes élelmiszer- és  olajár-emelkedés, valamint az áfa-emelés kombinációja 7-8 százalékig  hajtja fel a második félévben az éves szintű inflációt, amely jövő  tavaszig ezen a szinten marad.
A Wood & Co. előrejelzése szerint azonban onnantól valószínűleg "nagyon gyors ütemű" inflációcsökkenés kezdődik, és a tizenkét havi  drágulási ütem 2010 második felében már a 3 százalékos célszint  alatt lesz. A ház elemzői szerint nem szükségszerű, hogy a mostani inflációs  kiugrás megakadályozza a "nagyon fokozatos" pénzügypolitikai  enyhítést rövid távon, tekintettel a keresleti oldalról eredő  árnyomás elenyészésére.

A cég fenntartja azt a prognózisát, hogy a következő két  hónapban várható egy negyed százalékpontos magyarországi  kamatcsökkentés, bár a júniusi enyhítés most már kevésbé tűnik  valószínűnek, a lett valuta, a lat stabilitásával kapcsolatos  folytató bizonytalanság, és a forintra emiatt leselkedő potenciális  járványveszély miatt.
Ez utóbbi kockázatot mindazonáltal más nagy londoni elemző és  befektetési házak nem tartják jelentősnek.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési  részlegének legfrissebb európai feltörekvő piaci helyzetértékelése  szerint a közép-európai és a balti gazdaságok közötti kereskedelmi  forgalom minimális, és a két térség bankrendszereit sem köti össze  közös tulajdonosi kapcsolat. A GS londoni elemzői szerint így a lat  esetleges leértékeléséből eredő bármiféle járványhatás legfeljebb  csak közvetett módon érvényesülne Magyarországon, Lengyelországban  és Csehországban.

A 4cast nevű londoni gazdaságkutató cég elemzői a minap szintén  annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a többi közép-kelet-európai gazdaság teljesen különbözik a balti térségtől. Lélektani alapon  elképzelhető a forint, a zloty, a román lej vagy a cseh korona  eladása néhány napig, esetleg pár hétig a lat leértékelése esetén,  de semmilyen fundamentális kapcsolat nincs a két térség között, még  a bankszektorok közti átfedés is nagyon csekély, állt a 4cast  elemzésében.

A májusi magyarországi inflációs adatsor közzétételének napján  nyilatkozó londoni elemzők eltérő véleményeket hangoztattak a  várható pénzügypolitikai kihatásokról, de többségben volt az az  előrejelzés, hogy a vártnál rosszabb adatok ellenére újrakezdődhet a  kamatcsökkentés.

Ezzel ellentétes várakozást a nagy citybeli házak közül a  Commerzbank-Dresdner Kleinwort bankcsoport londoni befektetési  részlege fogalmazott meg. E cég szerint a "ronda meglepetést keltő"  számok és az elmúlt napok kamatpolitikai óvatosságot jelző jegybanki  nyilatkozatai együtt "gyakorlatilag kizárják" a közeljövőbeni  MNB-kamatcsökkentést, és valószínűsíthető, hogy az alapkamat a következő hónapokban a mostani 9,50 százalékon marad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.