MNB: jövőre a forintpiacon is megújítható a lejáró devizaadósság

Jövőre nagyjából 5 milliárd euróra rúgó államadósság jár le, ha fennmaradnak a jelenlegi piaci körülmények, ez az állomány forintkötvényekkel is megújítható lesz - mondta Palotai Dániel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, vezető közgazdásza pénteken Budapesten, az MNB új kiadványát, a Jegybanki almanachot bemutató sajtótájékoztató után.

A jövőre lejáró adósságból a legnagyobb tétel az Európai Unió hiteléből még fennálló 1,5 milliárd euró - jelezte. Kiemelte: ahogy Magyarország gazdasága egyre stabilabb lesz, forintból is finanszírozhatóvá válik az államadósság, és a helyi pénznemben történő adósságmegújítást kedvezően értékelik a hitelminősítők is.

Hozzátette: az adósságfinanszírozás tényleges menetéről, összetételéről az Államadósság Kezelő Központ határoz majd.
Az idei év legfontosabb gazdasági folyamatait, a monetáris politika fő lépéseit közérthető formában összefoglaló Jegybanki almanach bemutatóján Palotai Dániel rámutatott: az elmúlt időszakban az infláció historikusan alacsony szintre mérséklődött, az alapfolyamatokat megragadó inflációs mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetre utalnak.

Emlékeztetett arra: 2012 augusztusában az MNB kamatcsökkentési ciklusba kezdett, 2012 augusztusa és 2015 júliusa között az irányadó ráta összesen 565 bázisponttal, 7 százalékról 1,35 százalékra süllyedt. Hozzáfűzte: a kamatcsökkentési ciklus végén, 2015 júliusában a monetáris tanács tudatta, hogy az alapkamat tartós tartása következik.

A kamatcsökkentési ciklus számos eredményt hozott, így egyebek mellett érdemben csökkentek az állampapír-piaci hozamok, mérséklődtek a banki hitelkamatok. Az alapkamat mérséklése élénkítette az exportot, a belső keresletet, egyben a jegybankot is segíti az árstabilitási cél elérésében.

A kiadvány szerzői rámutatnak: 2015-ben folytatódott a magyar gazdaság növekedése, tovább bővült a foglalkoztatottak létszáma. Emellett jelentős gazdasági eredmény, hogy az államháztartási hiány alacsony szinten maradt, újra jelentősen javult az ország külső finanszírozási képessége, és a devizahitelek elszámolásának hatására megnőttek a lakossági megtakarítások.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.