MNB: csupán évi öt-tízmilliárdot szánnak képzésekre

A jegybank "valóban eddig újszerű, szokatlan nagyságrendben" támogatja a pénzügyi szakemberek képzését – ismerte el az MNB alelnöke, de szerinte nem kétszázmilliárdról, hanem annak csak a hozadékáról van szó.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közgazdászképzésre elkülönített kétszázmilliárd forint valójában egy vagyon, amelynek csak a hozamaiból, évente legfeljebb öt-tízmilliárd forintból gazdálkodhatnak a jegybank alapítványai – mondta el a központi bank alelnöke a Magyar Nemzet című napilap internetes oldalán megjelent interjúban.

Balog Ádám kifejtette: az MNB elsősorban konkrét projekteket szeretne támogatni, pályázatokon keresztül. "A támogatottak lehetnek diákok, oktatók, kutatók, de akár intézmények, vagy tananyagot, gazdasági elemzéseket készítő szervezetek is" - mondta.

"Támogatni kell azokat a fiatal PhD-hallgatókat, akiknek nincs lehetőségük külföldön gyarapítani tudásukat, a magyar PhD-képzésben viszont nem tudják az általuk választott témát kutatni. Eszközeink jellemzően támogatás vagy ösztöndíj jellegűek, de sok esetben részképzéseket, szemináriumokat, előadásokat is szervezünk" – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért van szükség ilyen programra, az MNB alelnöke elmondta: az elmúlt időszakban aránytalanul fejlődött a közgazdasági gondolkodás; a pénzügyi terület például nagyon megerősödött, a kis- és középvállalati szektor alig, és eközben a közpénzügyi világ is fokozatosan lemaradt.

Emlékeztetett: a jegybanknak törvényi fölhatalmazása van arra, hogy "a közgazdasági és pénzügyi tudományos élet támogatásával, a szakemberképzés elősegítésével, a pénzügyi kultúra fejlesztésével, a pénzügyi tudatosság erősítésével eszközöket adhasson a változáshoz. Ennek pedig egyik formája az alapítványok létrehozása, ahogyan a jegybank azt már évtizedek óta teszi" – mondta, elismerve, hogy az MNB "valóban eddig újszerű, szokatlan nagyságrendben" él most ezzel a lehetőséggel.

Balog Ádám hozzáfűzte, hogy idén még – a devizahitelek esetleges átváltásától függetlenül – az alapítványok létrehozását követően is nyereséges lesz a jegybank, és jövőre is van esély jelentősebb nyereségre.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.