MNB: akár jövő hétfőn elindulhat a DRB felszámolása

Nem igaz, hogy önfeljelentés alapján indult eljárás a Buda-Cash brókercéggel szemben, viszont igaz, hogy a korábban elhangzott 100 milliárd forintnak csak egy kisebb része tűnt el a Buda-Cash-ügyfelek számláiról, nagyjából 60-65 milliárd forinttal a DRB bankcsoport felé nem tud elszámolni a brókercég, reagált a tegnap megjelent lapértesülésekre a Portfoliónak adott interjúban Dr. Windisch László, az MNB alelnöke. A Buda-Cash és az érintett bankok felszámolásáról akár már jövő héten dönthetnek, így hamarosan elindulhat az ügyfelek kártalanítása is.
A teljes összeg a Buda-Cashnél tűnt el, viszont a brókercég a gyanú szerint bankok vagyonának egy részét is eltüntethette – mondta Windisch László. Nagyjából 60-65 milliárd forint az, amivel a Buda-Cash a DRB bankcsoport bankjai felé nem tud elszámolni. A rendellenesség jelenlegi ismeretek szerint nem a bankok működésében volt, a brókercég egyszerűen meghamisíthatta azokat a kimutatásokat, amelyek alapján az érintett bankok a mérlegeiken nyilvántartották az értékpapír-állományt. Ezen felül nagyjából 30 milliárd forint az, amivel a brókercég a saját ügyfeleit megkárosíthatta. A jegybank vizsgálata még nem zárult le, így az adatok még nem véglegesek – mondta a Portfolio.hu-nak.

Az, hogy az eljárás "önfeljelentéssel" indult, egyszerűen nem igaz. A jegybank részéről már a Buda-Cash vizsgálatának első óráiban célzott adat- és analitika-lekéréseket végzett.

Arra, hogy a brókercég hogyan "bújhatott el", az alelnök azt mondta: a BC a nyilvántartási rendszerét következetesen meghamisította, így egyeztek a felügyeletnek és a KELER-nek küldött adatok.

Az alelnök hangsúlyozta, a mostani tapasztalatok alapján javaslatokat tesznek majd a pénzügyi felügyelés szigorítását célzó jogszabály-módosításokra. Többek között kezdeményezni fogják az 5 éves átfogó ellenőrzési ciklus gyakoribbá tételét is, de arra vonatkozóan is van már elképzelés, hogy miképp garantálják, hogy egyezzenek a jegybanknak, a KELER-nek, illetve az ügyfeleknek küldött kimutatások. Az ügyben egyébként ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést.

A BC-ügy miatt az is tervben van, hogy egy ilyen nagyságrendű csalássorozat felderítését követően a lehető legrövidebb időn belül az új vizsgálati módszerek használatával a szektor más szereplőinek működését is megvizsgálják. A súlyos ügy ellenére Windisch nem gondolja, hogy a szektor fertőzöttebb lenne, mint az általánosságban más piacokról elmondható.

Felvetésre, amely szerint politikai szálat tártak-e fel a Buda-Cash-ügy kapcsán, úgy válaszolt: nincs erre vonatkozó információnk.

Az alelnök cáfolta azt az állítást, hogy a BC-nél minden rendben volt, csak az MNB közbeavatkozása okozta volna a zavart a brókercégnél. Az csak egy illúzió volt, hogy a brókercég minden kifizetést teljesíteni tudott.

A nyitott pozíciókról is szó esett. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a felügyeleti biztosnak lehetősége van az ügyfélszámlákon lévő nyitott pozíciók zárására, másrészt, ha felszámolás indulna a brókercéggel szemben, akkor a nyitott pozíciókat automatikusan zárják.

A vizsgálat szerinte abban a szakaszban van, hogy akár jövő hét hétfőn döntés születhet a DRB bankcsoporthoz tartozó bankok felszámolásáról, és megindulhat az OBA kártalanítási eljárása is. A bankok ügyfeleinek ebben az ügyben semmit sem kell tenniük, ügyfelenként közel 30 millió forintig automatikus a kártalanítás. A Buda-Cash ügyfeleit közel 6 millió forintig a BEVA kártalanítja, az a folyamat akár jövő hét közepén elindulhat, hiszen az eljárás ott tart, hogy a jövő héten már döntés lehet a Buda-Cash esetleges felszámolásáról. Az OBA esetében 1-2 hét, mire az ügyfelek a pénzükhöz juthatnak, a Beva esetében hosszabb eljárásra számítunk, mivel tisztázni kell a tényleges követelésállományt. A jegybank honlapján külön információs felületet hozott létre az ügyfelek legfontosabb kérdéseinek megválaszolására.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.