Az MNB a tőzsdét is megvenné

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tárgyalásokat folytat a Budapesti Értéktőzsde osztrák, többségi tulajdonosával arról, hogy megvásárolná részesedését. Az erről szóló információt Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke a Portfolio.hu-nak megerősítette: „valóban folynak beszélgetések köztünk és az osztrákok között”.

Ha az üzlet létrejönne, azzal újabb értékesnek tűnő trófeát szerezhetne meg magának az MNB, amely nem mellékesen egy fordulat első jele is lehet a kormány eddigi tőkepiacot érintő véleményében. A kabinet eddig igencsak ridegen tekintett erre a területre, amelynek következményeként a magyar börze éppen csak vegetál nemcsak a régiós, de korábbi teljesítményéhez képest is. Mint korábban beszámoltunk róla, a honi börzét működtető Budapesti Értéktőzsde Zrt. tavaly 520 millió forintos eredményt produkált, amely csökkenést jelentett a 2013. évi 565 millió után.

Arról nem is beszélve, hogy szinte az össze mutató elmaradt a korábbi évitől, például a napi átlagos részvényforgalom 2014-ben közel 20 százalékkal, 7,8 milliárd forintra csökkent, ami a 2003-2004. évi szintnek felel meg. Ezek fényében az már nem mondható meglepőnek, hogy a cég forgalma tavaly 2,109 milliárd forintra zsugorodott az egy évvel korábbi 2,352 milliárdról. A számok arról tanúskodnak, hogy a BÉT nem a mostani években éli a legszebb korszakát, ám kérdéses, hogy az MNB mit is szeretne kezdeni a részvénycsomaggal.

Ezenfelül az nem világos – fogalmaz a Portfolio.hu –, hogy a mekkora részesedésről folytat megbeszéléseket az jegybank. A magyar parkett 68,8 százaléka van osztrák kézben, ám ebből az osztrák bankokból, a Bécsi Értéktőzsdéből álló konzorcium, a Ceeseg kezében 50,5 százalék van, míg a fennmaradó 18,3 százalék az Österreichische Kontrollbank kezében van. Az MNB a vállalatban jelenleg 6,9 százalékkal rendelkezik, vagyis ha a teljes osztrák portfóliót megszereznék, akkor a 75,7 százalékos tulajdona lenne a Matolcsy György vezette intézménynek.

Lapunknak nyilatkozó piaci szereplők szerint nem az adásvétel a legnagyobb kérdés a BÉT körül. Azzal, hogy az MNB állna a társaság mögött még semmi sem oldódna meg esetében. A működése ugyan biztosított lehetne, ám korántsem biztos, hogy újra szép idők köszöntenének be. Ehhez olyan a kormányzat részéről érkező intézkedésekre lenne szükség, amelyek segítik a felemelkedést, s a forgalmat a magyar tőkepiacra terelik. Hozzátették azonban, hogy a mostani vételről szóló hír jó irányba tett első, pozitív szimbolikus lépésnek tekinthető.

Kifejtették: a tulajdonlás azért sem érdemi kérdés ebben az ügyben, mert ma már a tőzsde alapvetően informatikai rendszer, amelynek virulens működéséhez most is adottak a feltételek, de ehhez befektetőbarát törvényi környezetre lenne szükség. Hogy azok meglegyenek, nem is kellene feltétlen egy erős magyar tulajdonos, ezt akár egy osztrák hátterű cég esetében is gond nélkül meg lehetne tenni. Ehhez különféle gazdaságpolitikai lépésekre, például magánszemélyek esetében a hazai tőzsdei befektetések után járó adókedvezményekre, vagy az intézményi befektetőknél a magyar részvények portfólión belüli alsó részarányának meghatározására lenne szükség. Ez már komoly lökést adhatna a piacnak – jelezték lapunknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.