MKB: 52,4 milliárdos veszteség az első félévben

A jócskán megnövekedett céltartalék-képzés miatt 52,4 milliárd forint adózás előtti veszteséget könyvelt el az első félévben az MKB bankcsoport a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerinti, konszolidált adatok alapján a tavalyi első félévi 7,9 milliárdos adózás előtti nyereség után - jelentette be hétfőn a hitelintézet.

A közlemény szerint a bankcsoport meglehetősen borúlátóan ítéli meg a kelet-közép-európai régió gazdasági helyzetét és rövid távú kilátásait, ezért a tervezettet jóval meghaladó céltartalék-képzést tartott indokoltnak az év első felében.

A bank által közölt adatok szerint az MKB csoportszinten közel 77,5 milliárd forint céltartalékot képzett, 2,6-szorosát a tavalyi első félévinek (29,7 milliárd forint), és 12 százalékkal többet a tavalyi egész évinél (66,42 milliárd forint). Ez azonban nem veszélyezteti a stabil, prudens és biztonságos működést - hangsúlyozta a hitelintézet.

"Az utóbbi hónapokban tapasztalt árfolyam-volatilitás elhúzódása kedvezőtlenül érinti az ügyfelek fizetőképességét. Eközben az állami gazdaságélénkítés mozgásterének szűkössége azt vetíti előre, hogy a tőkebefektetések élénkülése éppúgy várat magára, mint a munkanélküliségi adatok javulása, vagy a fogyasztás fellendülése. Mindez erősen negatív hatást gyakorolhat portfoliónk minőségére, ugyanakkor a bank működése változatlanul stabil, a tőke- és likviditási helyzetet tekintve pedig felülteljesítjük a kötelező jogszabályi előírásokat" - idézi a közlemény Erdei Tamást, a bank elnök-vezérigazgatóját.

A fenti megfontolások a román és bolgár leánybankok piacaira vonatkozó, hasonló várakozásokkal együtt arra kényszerítették az MKB Bankot, hogy - anyabankja, a BayernLB céltartalék-képzési irányelveivel összhangban - a lehető elővigyázatosabban képezzen céltartalékot, tulajdonosa egyetértésével és támogatásával - mutat rá a közlemény.

A konszolidált banküzemi költség a tavalyi első félévihez képest 5,5 százalékkal, 37,4 milliárd forintra nőtt. A csoportszintű bruttó eredmény 63,4 milliárd, az üzemi eredmény pedig 26 milliárd forint volt az első félévben, 13, illetve 31 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A konszolidált mérlegfőösszeg június végén 3236,340 milliárd forintot tett ki, 2009 végéhez képest 4,2 százalékkal bővült; az ügyfélhitelek állománya csoportszinten félév alatt 1,9 százalékkal, közel 2314 milliárd forintra, az ügyfélbetéteké pedig 8,4 százalékkal, közel 1525 milliárd forintra emelkedett.

Az MKB Bank adózás előtti vesztesége a magyar számviteli standardok (MSZSZ) szerint 31,5 milliárd forint volt, míg a tavalyi első félévben 8,7 milliárd forint volt Az anyabankban az értékvesztés és céltartalék-képzés 17,9 milliárdról 50,7 milliárd forintra emelkedett.

A nem konszolidált mérlegfőösszeg 2009 végéhez képest 6 százalékkal, 3065,311 milliárd forintra nőtt, az ügyfélhitelek félév alatt 4 százalékkal, több mint 2089 milliárd forintra, az ügyfélbetétek pedig mintegy 10 százalékkal, közel 1312 milliárd forintra emelkedtek.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.