Indul a szenvedő MKB darabolása

A pénzintézet átszervezését végző jegybank leválasztja az MKB-ról a bank több százmilliárd forint értékű problémás portfólióját. A biztosítókra már vevő is van: a bank két érdekeltségét az egyik legnagyobb német biztosítóvállalat veszi át.

Az MKB érdekeltségeinek értékesítésével folytatta a bank – a korábbi vezetés kirúgásával megkezdett – átalakítását a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A pénzintézet egymillió euróért eladta tulajdonrészeit az MKB biztosítótársaságaiban. Az MKB Általános Biztosító és az MKB Életbiztosító 36,5-36,5 százalékos részvénycsomagját a társaságok többségi tulajdonosa, a Versicherungskammer Bayern vásárolta meg. Ez Németország egyik vezető biztosítóvállalata, amely a 2007-es indulása óta az MKB-s biztosítók legnagyobb tulajdonosa volt. A tulajdonosi átrendeződés a biztosítók ügyfeleit nem érinti.

Az MKB közleménye az eladást azzal indokolta, hogy így nem kell részt vennie a biztosítók további növekedéséhez szükséges tőkeemelésekben. Egyik MKB-s biztosító sem számottevő piaci szereplő, ám évről évre jelentős veszteséget termelnek. A Magyar Biztosítók Szövetsége adatai szerint a két társaság díjbevétele együtt 6,2 milliárd forint volt 2014 első kilenc hónapjában, s ez alapján a piaci részesedésük nem érte el az egy százalékot. Az Opten adatai szerint az MKB Általános Biztosító 2013-at 842 millió forint adózás utáni mínusszal zárta, míg az MKB Életbiztosító vesztesége 449 millió forint volt. A két biztosítóban – amelyek ezentúl is MKB néven működnek majd – a bank megtart egy-egy százalékot, és arra számít, hogy a stratégiai együttműködésből profitálni tud –, ami vélhetően azt jelenti, hogy a bankfiókokban továbbra is értékesítenek biztosítást, és ezután az MKB jutalékot kap.

Leválasztják a rossz portfólióelemeket
Leválasztják a rossz portfólióelemeket
Jászai Csaba / MTI

Eldőlt az is, hogy az MKB a korábbi évek veszteségeiért (az utóbbi öt évben összesen mintegy 400 milliárd forint) felelős rossz portfólióelemeit nem külön kísérlik meg értékesíteni, hanem leválasztják a pénzintézetről és létrehoznak egy úgynevezett rossz bankot, egy önálló társaságot az érintett vagyonrészek kezelésére. A banknál ez a folyamat már 2013-ban elindult, ám az MKB eladása miatt tavaly leállt – ezt indítja most újra és gyorsítja fel a bank szanálását végző MNB. Létrehozzák az MKB Pénzügyi Zrt., amely a bank mérlegétől teljesen elkülönítetten kezeli a leválasztott portfólióelemeket.

Balog Ádám, az MNB alelöke korábban arról beszélt, hogy az MKB eszközeinek 15-20 százalékát kell kezelni ilyen módon, a bank többi része jól működik. A problémás vagyonelemek elsősorban nagy értékű ingatlanfejlesztésekhez nyújtott hitelek, illetve az azokhoz kapcsolódó fedezetek, vagyis jellemzően maguk az ingatlanok. Az MKB eszközei 2013 végén közel 1894 milliárd forintos értéken szerepeltek a bank mérlegében, vagyis egy ennek 20 százalékát érintő átszervezés 400 milliárdot közelítő vagyonértékesítéssel járhat.

A magyar állam tavaly szeptember 30-án vette át az MKB-t a német Bayerische Landesbanktól. A vételár mindössze 55 millió euró (mintegy 17 milliárd forint) volt, míg a távozó bajorok tőkeemeléssel és korábbi kölcsöneik elengedésével 270 millió eurós búcsúajándékot adtak. Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök december 18-án jelentették be, hogy a kormány a jegybankot felkérte fel az MKB átszervezésének levezénylésére. A folyamat a tervek szerint egy-másfél évet vesz igénybe és az ígéretek szerint nem igényel további adófizetői forintokat. Az MNB szanálási biztosokat rendelt ki a bank irányítására, a menedzsment egy részét, köztük Sebők András elnök-vezérigazgatót pedig felmentette.

Mélyen a zsebébe nyúl az állam

A tárgyalások és az első papírokban leírt vételár alapján az állam akár 700 millió dollárt (jelenlegi árfolyam szerint mintegy 188 milliárd forint) is adna a Budapest Bankért – értesült a Figyelő. Ez csaknem a duplája a pénzintézet becsült piaci értékének, amely 90-100 milliárd forint. A lap arról is ír, hogy az MKB napi 400-500 millió forint veszteséget termel, és átalakítás nélkül már rövid távon fizetési problémák alakulnának ki a banknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.