Mintegy 400 milliárd dollárt buktak a leggazdagabb oroszok

A száz leggazdagabb oroszt a válság összesen 380 milliárd dollárral tette szegényebbé egyetlen év alatt: a tavalyi 110-ről 31-re fogyatkozott a milliárdosok száma, s míg tavaly legalább 1,1 milliárd dollárral kellett rendelkezni ahhoz, hogy valaki bekerüljön az első száz közé, idén ez a határ már "mindössze" 400 millió dollár volt a Forbes orosz kiadásában pénteken megjelent éves listán.

A leggazdagabb oroszok összesített vagyona a tavalyi 520 milliárd dollárról 142 milliárdra csökkent. Legtöbben vagyonuk 60 százalék körüli részét vesztették el, s egyetlen olyan gazdag ember sem akadt, akinek a vagyona tavaly óta nőtt volna. 

Idén Oroszország leggazdagabb embere Mihail Prohorov, az Onexim csoport elnöke: vagyonát 9,5 milliárd dollárra becsülik, de tavaly még 22,6 milliárdja volt. Az amerikai Forbes Magazin a 43 éves Prohorovot 9,5 milliárdjával a világ leggazdagabbjai között a negyvenedik helyen jegyzi. Viszonylag csekély veszteségének oka, hogy idejében eladta többek között a Norilsk Nickel 25 százalékos részét, így nem sújtotta olyan erővel a tőzsdei krach.

Tavaly óta egyet előre lépve a második helyen Roman Abramovics, a csukcsföldi parlament Londonban élő elnöke, a londoni Chelsea labrdarúgó klub tulajdonosa áll, akinek 24,3 milliárdról 8,5 milliárdra zsugorodott a vagyona. Az amerikai magazin szerint Abramovics a világon az 51. leggazdagabb ember.

A harmadik Vagit Alekperov, a Lukoil elnöke, aki viszonylag olcsón megúszta: a tavalyi 14,3 milliárd után idén még mindig 7,8 milliárd dolláros vagyonnal bír. Alekperov a nemzetközi listán az 57. helyen áll. Oleg Gyeripaszka, a Basic Element Holding főrészvényese vesztette a legtöbbet: az orosz listán az elsőről a tizedik, a nemzetközin a 9-ikről a 164. helyre csúszott le. Tavalyi 28,6 milliárd dollárjából közel 25 milliárdot vesztett, jelenleg 3,5 milliárddal rendelkezik, s éjjel-nappal a bankokkal tárgyal adósságai átütemezéséről. Ő vásárolta meg a Norilsk Nickel 25 százalékos részét Prohorovtól, majd a részvények árfolyama 80 százalékot zuhant. 

A száz leggazdagabb orosz között továbbra is csak egyetlen nő akad: Jelena Baturina, Jurij Luzskov moszkvai polgármester neje, aki építőipari vállalkozó, de az ő vagyona is összement, a tavalyi 4,2 milliárdról 900 millió dollárra. A Finansz című folyóirat alig két hónapja adta közre a gazdagok saját értékelése alapján készült listáját: ezen is Prohorov az első, de a Finansz az ő vagyonát 14,2 milliárdban adta meg. Itt a 8. helyen szerepel Oleg Gyeripaszka, aki tavaly még az első volt, azzal, hogy tavaly vagyona 40 milliárdot ért, s idén ebből 4,9 milliárd dollár maradt. Szakértők szerint azonban az értékelés az év elején készült, s azóta Gyeripaszka helyzete csak romlott.

Az "arany százak" átlagos életkora 47,5 év, s 23 olyan személy szerepel közöttük idén, aki tavaly nem volt a listán: ezek közül 15 egyéves szünet után került újra be, míg 8 név teljesen új. Érdekes egybeesés, hogy az idei lista adatai közül a milliárdosok száma, az első tízbe való bekerülési határérték, és az száz leggazdagabb orosz összes vagyona nagyjából egybeesik az öt évvel ezelőtti adatokkal.

120 méteres szuper yacht 300 millió dollárért egy mindössze 36 éves férfi tulajdonában. Andrej Melnicsenko a 'szegény' orosz milliárdosok egyike
120 méteres szuper yacht 300 millió dollárért egy mindössze 36 éves férfi tulajdonában. Andrej Melnicsenko a 'szegény' orosz milliárdosok egyike
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.