Mint szürke szamár a ködben...

Döbbenetes tartozásokat lehet találni az APEH legfrissebb, adóhiánnyal rendelkező cégeket "rangsoroló" listáján. A legnagyobb tételt produkáló KLK63 Kft. közel 4,5 milliárd forintot hozott össze.

Mellbevágó számokat lehet találni az APEH tegnap közzétett, jelentős hiányt felhalmozó adózók listáján. Az „illusztris" névsor élén a budapesti Kékgolyó utcában bejegyzett KLK63 Kft. áll. A cégbírósági adatok szerint az elektromos háztartási cikkek nagykereskedelmével foglalkozó, két magánszemély, a szerbiai illetőségű Dudás Károly és Dudás Aranka tulajdonában lévő vállalkozás nem kevesebb mint 2,43 milliárd forint adótartozást halmozott föl, amelyhez hozzájön még a pár forint híján 2 milliárd forintra rúgó kamat. Ez együtt mintegy 4,5 milliárd forint adótartozást jelent. Hogy a cég ezt valaha is teljesíti-e, az erősen kétséges, miután a cégbíróságon mindössze 3 millió forintos jegyzett tőkével vették nyilvántartásba. Ezzel a kérdéssel szerettük volna céget is megkeresni, ám a Kékgolyó utcában ilyen nevű vállalkozásnak nem volt bejelentett telefonszáma, a szomszédságban pedig nem tudtak a gigantikus tartozást produkáló KLK63-ról.

Hasonló a helyzet a második helyre befutott Háztartási Cikk Kft.-vel, amelynek nemcsak a tevékenységi köre azonos a KLK63-éval, de, a cég tulajdonosa, Radicovic Dobrivoje szintén délvidéki származású. A vállalkozás minimális különbséggel maradt le a dobogó legfelső fokáról, miután közvetlen adótartozása ugyancsak 2,43 milliárd forint, ám erre eddig „csupán" 1,86 milliárd forint további „jogkövetkezményt" számított hozzá az APEH. Az igencsak fiatal - 2008 márciusi - vállalat jegyzett tőkéje szintén 3 millió forint volt.

A harmadik helyen található egri, Gold Animal Kft.-t tulajdonosa, Baka Péter csupán 500 ezer forinttal hozta létre. Ezzel szemben a társaság adótartozása 988 millió forint, amit 722 millió forint késedelmi díjjal fejelt meg az adóhatóság. Az alig másfél éves vállalkozás élőállat-nagykereskedelmet végez, legalábbis alapító okirata szerint. Baka Pétertől is meg szerettük volna kérdezni, hogyan sikerült ekkora mínuszt ilyen rövid idő alatt összehoznia, ám a cégbíróságon bejelentett címen egy másik társaság munkatársai vették fel a kagylót, akik még soha nem hallottak se Bakáról, se a Gold Animalról.

A sok ismeretlen vállalkozás között azonban található egy igazi nagyágyú: a Dreher Sörgyárak Zrt. A cégnél érdeklődésünkre Agócs Mónika, a vállalati kapcsolatok vezetője szűkszavúan csak annyit közölt, hogy az adótartozásról szóló APEH határozat ellen még tavaly november 12.-én keresetet nyújtottak be a Fővárosi Bíróságon. Ez a felülvizsgálat jelenleg is tart. Az adóhivatallal egyeztetést folytatnak, mert az adózás rendjéről szóló törvény szerint nem kerülhettek volna fel a listára, ám ezt az APEH mégis megtette. A sörgyártónál egyébként 482 millió forint közvetlen tartozást mutattak ki, e mellé 190 millió forint késedelmi „díjat" állapítottak meg.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.