Minket is zsarolhat a Gazprom

Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott februári megbeszélései előtt azt mondta, ha nem egyeznek meg az orosz gázszállításokról, jövőre nem tudunk fűteni. Az orosz gázcég vezérével folytatott teázgatás után három hónapig nem is adtunk gázt Ukrajnának. Ha mindezt netán félelemből tette, az EU most majd jól megvédi.

Tiltja vagy engedélyhez köti a leszállított gáz továbbadását az orosz Gazprom Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában – ad hangot gyanújának az Európai Bizottság az orosz céggel hivatalosan csütörtökön közölt kifogásában. Ezt a sajtó tévesen trösztellenes eljárásindításként tálalja, noha az már három éve zajlik, csak mostanáig jegelték.

Putyin és Orbán február 17-én Budapesten
Putyin és Orbán február 17-én Budapesten
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A bizottság szerint az orosz állami vállalat Bulgáriára, Észtországra, Lengyelországra, Lettországra és Litvániára mérhetett a piacinál magasabb tarifát. Bulgáriában a szállításokat a Déli Áramlat nevű vezetéktervben való részvételhez kötötték, Lengyelországban pedig gázcsőrészesedést kértek. Az unióban ez tilos.

Az orosz gázvállalatnak 12 hete van válaszolni. Amennyiben versenytörvénysértést állapítanak meg, a Gazpromra büntetésként akár éves forgalmának körülbelül tízezermilliárd forintra rúgó tizedét is kiszabhatják. A Gazprom a vádakat megalapozatlannak tartja. Nyilatkozatuk szerint mindenütt betartják a helyi törvényeket, árazásuk megfelel az általános szokásoknak.

A Magyarországgal kapcsolatos vádakat ugyanakkor nehezen tagadhatnák: Alekszej Miller Gazprom-vezér tavaly nyilvánosan szállításaik csökkentésével fenyegette meg azokat az államokat, amelyek a tőlük érkező gázból adnak Ukrajnának is. Egy Orbán Viktorral folytatott megbeszélését követően tavaly év végén három hónapig Magyarországról szünetelt is az oroszok által szorongatott szomszédunk ellátása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.