Minivideókból csináltak maximális profitot

Tőzsdei részvénykibocsátásra készül az egyik legnépszerűbb üzenetküldő szolgáltatást működtető Snapchat – ezt a cég társalapító-tulajdonosa, Evan Spiegel jelentette be a napokban egy dél-kaliforniai technológiai konferencián. A Snapchat üzenetek, fényképek vagy legfeljebb tíz másodperces videók küldését teszi lehetővé felhasználói között azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy a snapeket megtekintésük után a program azonnal törli a fogadó fél készülékéről.

Spiegel a tőzsdei bevezetésről részleteket nem árult el, annyi biztos, hogy a felügyelethez még nem adták be a kérelmüket. Mindez azt jelenti egyben, hogy a Snapchat a maga útját kívánja járni a jövőben is, esélytelenek a cég ajtaján felvásárlási ajánlattal bekopogtató konkurensek. Evan Spiegel elkötelezettségét és makacsságát jelzi, hogy 2013 novemberében a Facebook hárommilliárd dolláros próbálkozását is visszautasította, sőt – egyes meg nem erősített beszámolók szerint – az összeget másnap egymilliárd dollárral megfejelő Google-t is elhajtotta.

Egyszerű üzenettel hirdeti magát a cég
Egyszerű üzenettel hirdeti magát a cég
Lucas Jackson / Reuters

Akkor arrogánsnak és őrültnek titulálták, de neki volt igaza. Az egyszerű, tinédzsereknek szóló üzenetküldő cégből komoly médiavállalkozást épített ki jól fizető hirdetési háttérrel és olyan ügyfelekkel, mint a CNN hír- és az ESPN sportcsatorna. Hogy felhasználóikat minél jobban magukhoz kössék, az idén bevezették a Discover szolgáltatást, amely tömör üzeneteket, híreket, filmelőzeteseket, programajánlatokat küld az okostelefon képernyőjére, ezzel is színesítve a palettát.

A tartalomszolgáltatóvá előlépett Snapchat vezetője számára nem a felhasználók száma a siker igazi fokmérője, hanem a náluk töltött idő hossza. Annyit azért elárult, hogy százmillióan napi rendszerességgel használják a Snapchatet, közülük 65 millió az aktívak száma, akik ha már bejelentkeztek, akkor küldenek is valamilyen anyagot ismerőseiknek. Nem is keveset: tavaly a snapek száma napi átlagban elérte a 700 milliót. A szolgáltatás elsősorban a tizenévesek körében népszerű, főleg Amerikában, amely a felhasználók háromnegyedét adja.

Az anyagi siker sem maradhat el: a 2011-ben alapított, részint kockázatitőke-társaságok által finanszírozott vállalkozás az idén először lehet nyereséges, a hirdetések megtekintésenként 10-15 cent körüli összeget hoznak a konyhára. Miután a hirdető visszajelzést kap arról, hogy a kiküldött anyagát megnézték, így az elszámolással sem lehetnek problémák. A Snapchat a legfrissebb felmérések alapján 15 milliárd dollárt érhet, s úgy látszik, már nemcsak a tőketársaságok, hanem maga Spiegel is elérkezettnek látja az időt a babérok learatására. Ehhez pedig a tőzsde kiváló terepet nyújt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.