Vizsgálat indul a reptérleállás miatt

Kivizsgálják a múlt pénteki reptérleállás körülményeit, közigazgatási hatósági eljárás keretében. A minisztérium közleménye szerint a repülőtér tehet mindenről.

Közigazgatási hatósági vizsgálat keretében vizsgálják ki a múlt pénteki reptérleállás körülményeit. A vizsgálat a teljes helyreállítást követően indul meg és hatvan napig tart. Ez szakmailag korrekt fejlemény, lapunk szakértői blogja, az Egek Ura Blog már az eset másnapján szorgalmazta ezt. 

A minisztérium közleménye szerint az állami tulajdonú Hungarocontrol csak bérlője a toronynak, az infrastruktúra üzemeltetése a Budapest Airport feladata. A légiforgalmi szolgálat a közműszolgáltatásokat, többek között az elsődleges és a tartalék áramellátó rendszerből származó szünetmentes áramellátást szintén a repülőtér üzemeltetőjétől vásárolja.

Új elem is felmerült: eddig nem beszéltek arról, hogy a HC az áramellátás összeomlása után saját rendszerével tudta üzemeltetni az irányítás berendezéseit, s csak azt követően döntöttek a torony leállításáról, hogy világossá vált: a reptérnek hosszabb időt vesz igénybe az áramellátás helyreállítása. A biztonságos újraindíthatóság érdekében kapcsolták le a berendezéseket, mivel a harmadlagos tartalék rendszer nem többórás igénybevételre lett tervezve. 

A Hungarocontrol mindeközben saját szünetmentes tápegységeiről képes volt megszakítás nélkül biztosítani létfontosságú kommunikációs eszközein keresztül a rádió- és telefonkapcsolatot. Ez pedig azt jelenti, hogy megvolt az a kommunikációs minimum, ami ahhoz kell, hogy emberélet ne legyen veszélyben. 

Az irányítótorony épületét csaknem harminc éve adták át, leromlott műszaki állapota miatt felújításra szorul, a rekonstrukció a repülőtér üzemeltetőjének feladata – írja a szaktárca, hozzátéve, hogy a Hungarocontrol és a Budapest Airport az utóbbi években erről nem tudott megállapodni. Márpedig ez a reptér biztonságos és folyamatos üzemelése érdekében elengedhetetlen. 

A Budapest Airport nagyobb kapacitású berendezések telepítésével egy megerősített áramellátási rendszer kiépítésén dolgozik. A HC és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatala pedig újragondolják a torony biztonságos energiaellátását, ami egyben azt is jelenti: az elmúlt évtizedekben ez nem történt meg maradéktalanul. Az érintett hatóságok folyamatosan felügyelik majd a fejlesztések végrehajtását. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.