Minisztériumi vezetők a Rába volánja mögött

Az MNV ezentúl egyedül diszponál az állami kézbe került Rába igazgatóságában, ráadásul saját magát felügyeli – így fogalmaztak a kisrészvényesek a járműipari társaság rendkívüli közgyűlésén kedden Győrben.

Összesen négy új tagot választott a Rába Járműipari Holding Nyrt. hétről hat főre szűkült igazgatóságába a magyar állam képviseletében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezdeményezésére összehívott keddi rendkívüli közgyűlés.

A korábbi kormánydöntés következtében az MNV a szavazatok csaknem 77 százalékával rendelkezik a győri székhelyű Rábában. A közgyűlésen az alapszabály módosítása mellett az igazgatósági, felügyelő bizottsági tagok cseréje volt a "téma".

Az igazgatóság négy tagját felmentették, az ötödik maga lemondott. A testületbe jelölték Borbíró Zoltánt, a Honvédelmi Minisztérium titkárságvezetőjét, aki egyébként a tárca négy háttérintézményének az elnöki posztját is betölti, nem kevés plusz pénzért. Az MNV kötött mandátummal érkező képviselője javasolta az igazgatóságba Székács Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkárát, illetve Hajdu Tibor Zoltánt. A magánszférából Wáberer Györgyöt ajánlotta a főrészvényes.

A kisrészvényesek méltatlannak tartották, hogy az MNV képviselője csupán két-három mondatos életrajzi adatot közölt a leendő tagokról. A levezető elnök azzal próbálta lezárni a vitát: válasszák meg őket, s majd utána megismerkedhetnek velük.

Végül valamennyien mondtak néhány mondatot magukról, a minisztériumokhoz közvetlenül köthető jelöltek azt bizonygatták, hogy megválasztásuk után ők nem a tárcák, hanem a társaság érdekeit képviselik. Székács Péter nem értette, miért merült föl velük szemben a bizalmatlanság.

A többség azonban valamennyiüket megválasztotta. Ugyanígy elfogadták az MNV jelöltjeit a felügyelőbizottságba. A kisrészvényesek ugyan fölvetették, hogy őket nem képviseli senki, de ez az aggály a szavazás eredményét nem változtatta meg. Ekkor fogalmazott úgy az egyik kisrészvényes, hogy ezentúl az MNV egyedül diszponál az állami kézbe került Rába igazgatóságában, ráadásul még saját magát is felügyeli.

A felügyelőbizottságba delegálták Polacsek Csabát, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő főigazgatóját, Kerékgyáró Jánost, a fejlesztési tárca főosztályvezetőjét, Markovics Mirjánát, az MNV Zrt. jogtanácsosát.

Az igazgatóság elnöke továbbra is Pintér István, a Rába vezérigazgatója maradt.

A felügyelőbizottság munkáját a továbbiakban Polacsek Csaba irányítja, aki megválasztását követően elmondta az újságíróknak: az a fő céljuk, hogy az exportképes járműipari társaság pénzügyi pozícióját javítsák. Hangsúlyozta: az állam nem az ingatlanvagyon miatt szerezte meg a cég többségi tulajdonát.

Nem került szóba, hogy a Rábát kivezetnék a tőzsdéről, állította az elnök. Arra a hírre, hogy a Rába buszokat akar gyártani, úgy reagált: amíg a megrendelői oldal helyzete, szándéka és lehetősége nem tisztázott, addig ezzel a gondolattal nem foglalkoznak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.