Miniszteri kézben a távhődíj

Április 15-től már nem az önkormányzat, hanem Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg a helyi távfűtés díját. A tarifát befagyasztják a március 31-i szinten, bár április 1-től a szociális támogatás megszűnése sokaknak mégis áremelkedést hoz.

Április 15-től hatósági ára lesz a távhőnek - derül ki a parlament által tegnap elfogadott törvénycsomagból.

Eszerint jövő hónap közepétől már nem az önkormányzat, hanem Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter állapítja meg a helyi távhődíjat. Addig mindenhol a március 31-n érvényes díjak maradnak érvényben.

A szakminiszter döntésében majd figyelembe veszi a Magyar Energia Hivatal (MEH) számításait. Ugyanakkor a tárca képviselője korábban úgy nyilatkozott, hogy ezzel egységesíteni is szeretnék a Magyarországon kialakult hőtaráfákat. Mint arra lapunk korábban felhívta a figyelmet, országos szinten egyforma lakásméretre vetítve akár 50 százalékos fűtésiköltség-különbségek is adódnak.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a MEH már az előző kormány alatt vétójogot kapott a helyi távhőtarifák kihirdetésére. A tapasztalatok szerint azonban a számára indokoltként bemutatott költségemelkedésnek eddig jórészt helyt adott.

Bár nem e törvény szabályozza, de a téma kapcsán megemlítendő: április 1-től megszűnik a távhő szociális ártámogatása. Ez több százezer háztartás számára százalékban akár kétszámjegyű számlaemelkedést is jelenthet. A kormány ígérete szerint ennek kiváltására a lakhatási támogatást bővítenék ki, ami szeptember 1-n lép életbe.

A tegnap elfogadott módosítások rendelkeznek az áramszámlába épített távhőtámogatásokról (az úgynevezett kátról) is. Eszerint mostantól megszűnik a hőt és áramot együttesen termelők áramtermelési támogatása. Korábbi kormánybejelentések szerint ugyanakkor az összeg egy részét az ilyen termelők a hőtermelés után továbbra is megkapják. A megújulóenergiás termelők kát-támogatása megmarad, de erőművenként felmérik a juttatás indokoltságát.

Az elfogadott törvénycsomag átülteti jogrendünkbe az Európai Unió energiacégekről szóló tulajdonosi szabályait (tulajdonképpen az egész törvénymódosításnak ez volt az eredeti célja, a többi korrekciót ennek ürügyén nyújtották be). Az EU elméletileg azt szeretné, ha az energiatermelők, -szállítók, -szolgáltatók illetve -rendszerirányítók külön tulajdonosi körhöz tartoznának, de megszorításokkal engedi a jelenlegi átfedések fenntartását is. Így elemzők szerint Magyarországon az átültetés nyomán sem várható a nagy energetikai csoportok tulajdonosi szétválasztásra.

A japánban zajló atomkatasztrófa fényében megemlítendő, hogy szigorították az atomerőmű közbeszerzési lehetőségeit. Mostantól nem aprózhatják fel a megbízásokat a szigorúbb elbírálás alá eső összeghatár alatti tételekre. Ez a helyzet eddig visszaélésekre adott okot.

 

Kát-ellenes ipari fogyasztók

A nagy energiafogyasztók képviseletét végző Ipenerg kiáll a távhőtermelés áramszámlán keresztüli támogatása mellett: így azt áramszámla mintegy 6 százalékát kitevő tétel akár meg is feleződhetne - jelentette ki Fürjes Balázs, az egyesülés igazgatója. Alapvetően ugyanakkor a távhőtámogatási rendszer felszámolását szorgalmazzák.

Hozzátette: ezzel nem csökkenne, de legalább nem nőne a távhőár. Érzései szerint a kát melletti lobbi igen erős; lakossági érdekkijárás pedig nem tapasztalható. Szakértőjük, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrég távozott főosztályvezetője, Zarándy Tamás szerint javaslataik a kormányelképzelésekben visszaköszönnek.

Észak budai fűtőmű
Bócsi Krisztián 2011.01.19. Digitális 2011. január 19. Távhő. Főtáv. Északbudai fűtőmű. III. kerület, Kunigunda utca 49. Energia, közmű. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.