Miniszterelnökség: Paks II. nem is tartalmaz állami támogatást

Az osztrákok szerint viszont igen. A Miniszterelnökség emellett úgy látja, hogy a paksi beruházás szabadpiaci körülmények között is megtérülő beruházás.

A kormány álláspontja szerint a Paks II. beruházás nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő beruházás.

A Miniszterelnökség szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az osztrák állam „meg nem engedett állami finanszírozás” miatt kifogásolja a Paks II. beruházási terveket. Ausztria az Európai Bizottság vizsgálatához fűzött hivatalos állásfoglalását szerdán küldte meg az Európai Bizottságnak. Az osztrák érvek szerint „nem megtérülő technológia használatának támogatásáról” van szó, amely „a belső villamosenergia-piacon versenytorzító hatáshoz vezethet”. Így előfordulhat, hogy a megújuló energiaforrást előállító, és ezáltal költséghatékonyabb energiatermelők nem tudnak piacra jutni, vagy kiszorulnak onnan – áll az osztrák gazdasági minisztérium által kiadott indoklásban.

A Miniszterelnökség közleményében azt írta: az osztrák állam paksi bővítést kifogásoló álláspontjának benyújtása várható volt, mivel Ausztria „antinukleáris hozzáállása” már a brit Hinkley Point C atomerőművi beruházás esetében is „tetten érhető volt”, amikor pert indított a beruházás állami támogatását jóváhagyó bizottsági döntés ellen. Abba az eljárásba a magyar kormányzat is beavatkozik az Európai Bizottság és a brit kormány oldalán – emlékeztettek.

Kiemelték: az osztrák állam ugyanezen szempontok szerint támadja a Paks II. beruházást is, amikor egy esetleges állami támogatás feltételezett hatásait elemzi. Úgy fogalmaztak: „sajnos az osztrák fél nem eléggé tájékozott az esettel kapcsolatosan”, így nem ismerte fel, hogy a Paks II. beruházás esetében ez az érvelés nem alkalmazható, hiszen az állami támogatás meglétét a beruházás pontos részleteit ismerő Európai Bizottság majdnem kétéves egyeztetés során sem azonosította.

Ezzel kapcsolatban a Miniszterelnökség hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja, hogy a Paks II. beruházás „nem tartalmaz állami támogatást, szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő beruházás”. Erről a kormány a bizottságot tavaly május 22-én hivatalosan is értesítette. A kormányzat álláspontját a Rothschild bankház által, nemzetközi összehasonlító adatok alapján elkészített részletes gazdasági elemzés is megerősítette, amely a projekttársaság honlapján, illetve a kormany.hu-n elérhető – tették hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.