A Mol is ringbe száll a vasárnapi vásárlókért

Jókora lökést adott a vasárnapi boltzár elrendelése a kiskereskedelmi piacnak. Ennek ékes példája, hogy villámgyorsan terjednek a nonstop benzinkúti üzletek. Az első „fecskék” már másfél éve, azaz jóval a kereszténydemokraták által erőltetett vasárnapi tilalom megszavazása előtt befészkelték magukat a töltőállomásokra, ám azóta a folyamat felgyorsult, a hazai élelmiszer- és üzemanyag-kereskedelmi cégek sorra adják át benzinkúti shopjaikat.

Csütörtökön a Mol jelentette be, hogy tíz töltőállomásán nyit Fresh Corner néven élelmiszert is árusító üzleteket, ahol a kávé, friss szendvics és a pékáru mellett a szupermarketekhez hasonló áron kínál majd napi fogyasztási cikkeket a betérőknek. Budapesten elsőként a Róna utcai, Fóti úti, Borszéki utcai és Vágány utcai töltőállomásukat alakítják át, míg vidéken a diósdi, valamint az M3-as autópálya Rekettyés és Görbeháza pihenőhelyeknél lesz Fresh Corner. Az olajtársaság itt nem áll meg, további egységeik átalakítását is tervbe vették. A benzinkúti shopokat maguk működtetik, azaz ők végzik a beszerzést, az árufeltöltést és az értékesítést is.

A Mol új minibolthálózata a Fresh Corner fantázianevet viseli
A Mol új minibolthálózata a Fresh Corner fantázianevet viseli
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Mol lépése várható volt, miután versenytársai is sorra mozdultak rá a kínálkozó piaci lehetőségre: a Shell a Tescóval indított egyelőre kísérleti céllal két üzletet, az OMV kutakon immáron húsz Spar-logós üzlet működik társbérletben, ám az osztrák kiskereskedelmi cég távlati tervei egy 120 boltból álló hálózat kiépítéséről szólnak. Korábban a Lukoilt is hírbe hozták azzal, hogy a máskülönben 17 saját benzinkúttal is rendelkező Auchannal nyitnának közös diszkontboltokat. A francia hipermarketláncnak viszont nincs tudomása ilyen kezdeményezésről.

Bár a cégek rendre hangsúlyozzák, hogy a benzinkúti beköltözésüknek nincs köze a vasárnapi boltzárhoz, ez nehezen vehető komolyan. A plázákból, hipermarketekből kiszoruló vásárlók közül sokan kereshetik fel a töltőállomások melletti, vasárnap is nyitva tartó üzleteket. Pedig az általános boltzár a kormány eredeti szándékai szerint ezekre is kiterjedt volna, de csak annyira futotta a törvényalkotóktól, hogy előírják: ott kell lehúzni a rolót, ahol külön-külön kasszán megy az üzemanyag- és az élelmiszer-árusítás. Így – mint korábban megírtuk –, a Shell-kutakon lévő Tesco Expresszekben nem is lehetett élelmiszert vásárolni vasárnaponként. Másutt viszont az olajcégtől és a kereskedelmi lánctól egyaránt független vállalkozó közös kasszán üzemelteti a benzinkutat és a boltot, így a törvényhozók buzgalma ezen vállalkozások megregulázására hasztalannak bizonyult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.