Minimálisan emelkedtek az ipari termelői árak

Átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői februárban az előző hónaphoz képest. Az ipar belföldi értékesítés árai összességében 0,3 százalékkal nőttek. Ezen belül a feldolgozóipari ágazatok árai 0,7 százalékkal emelkedtek, míg az energiaszektorban ismét csökkentek az árak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari ágazatokban a legnagyobb súlyt képviselő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás; gép, gépi berendezés gyártása és kohászat, fémfeldolgozás árai jelentősebben növekedtek.

A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak 0,6 százalékkal csökkentek a piaci árváltozások következtében. Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2 százalékkal estek, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében nem változtak.

Idén februárban az ipar forintban mért exportértékesítési és a feldolgozóipari árai is 0,9 százalékkal növekedtek az előző hónaphoz mérten. Minden feldolgozóipari ágazatban emelkedtek az árak, a járműgyártást kivéve, ahol nem változtak januárhoz képest. Jelentősebben a gép, gépi berendezés gyártásában (3,0%), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,9%), a vegyi anyag, termék gyártásában és az egyéb feldolgozóipar és javítás ágazatokban (1,8-1,8%) nőttek az árak. A feldolgozóipar többi területén 0,2% és 1,7% közötti árnövekedést mért a KSH.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban 0,1%-os árcsökkenést regisztráltak. A forint az euróval szemben 2,6, az amerikai dollárral szemben 2,3 százalékkal gyengült februárban. 2013. februárhoz viszonyítva az ipar forintban mért export árai 1,6, míg a feldolgozóipari ágazatok árai 1,9 százalékkal növekedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energiatermelő ágazatokban nem változtak az árak 2014 februárjában az előző hónaphoz képest, míg a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,8 százalékos, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,6 százalékos, és a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,2 százalékos növekedést regisztráltak.

Az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 3,5 százalékkal csökkentek az árak 2013. februárral összehasonlítva, míg a beruházási javakat gyártó ágazatokban 1,9, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 1,7 százalékkal nőttek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.