Minimális bevételt hoz az étkezési utalványok megadóztatása

Az étkezési jegyek tervezett, de várhatóan 2010-ig elnapolt megadóztatása a Pénzügyminisztérium (PM) által várt 120 milliárd forint adótöbblet helyett csupán 7,2 milliárdot hozna a költségvetésnek egy évben - összegezte a Kopint-Tárki Zrt. által készített kutatás eredményét Klauber Mátyás, az intézet kutatásvezetője az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) által szervezett tájékoztatón.

Az EUFE által megrendelt felmérést még az eredeti és azóta elnapolt adójavaslat alapján készítette a Kopint-Tárki, amely azzal  számolt, hogy a korábbi nulla után közel 53 százalékos adókulccsal  kell számolniuk a munkaadóknak - jelezte Klauber Mátyás, hozzátéve,  hogy egy év alatt 231 milliárd forintra rúg az étkezési utalványok  értéke, s ennek a PM által tervezett összesítetett adóbevétele kissé  több, mint 120 milliárd forint lenne.

Az adóváltozások nyomán követendő magatartásukat firtató  kérdésre válaszolva a munkaadók az étkezési utalványra fordított  összeg 31 százalékát továbbra sem vonnák meg, egy másik csoport az  összeg 13 százalékának erejéig béremelést adna, így az utalványok  korábbi összegének 56-57 százalékát nem kapnák meg a munkavállalók -  ismertette a vizsgálat eredményét a Kopint-Tárki kutatásvezetője.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója a  "nagy felhajtás,  kicsi haszon" tipikus példájaként említette az étkezési jegyek  tervezett megadóztatását, s úgy ítélte meg, a hatástanulmány  mutatja, hogy az adórendszert csak óvatosan szabad változtatni.

Az adórendszer stabilitásának megőrzése igen fontos érték - mondta Lőcsei Tamás. A PricewaterhouseCoopers cégtársa szerint a vállalati bérpolitikába beépült az étkezési jegy, s a bérpolitikát  változtatni igen bonyolult, költséges  művelet.

Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke és Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára egybehangzóan állította,  hogy az étkezési utalványok beépültek a bérrendszerbe, így a juttatás megszüntetése felboríthatja munkabékét. A PM meghívott képviselője nem jelent meg a  kerekasztal megbeszélésen, így a szaktárca álláspontját a jelenlévők  nem ismerhették meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.