Minibankot vett az OTP a szomszédban

Az OTP banka Srbija az olaszországi székhelyű Findomestic Banca S.p.A.-val adásvételi megállapodást írt alá a szerbiai Findomestic Banka részvényei 100 százalékának megvásárlásáról – tette közzé az OTP.
Az elmúlt másfél évben Horvátországot és Romániát követően ez a harmadik bankvásárlás, amelyet az OTP végrehajtott. A tranzakció beleillik a bankcsoport stratégiájába, amelyről már Csányi Sándor is beszélt a VS.hu-nak adott legutóbbi interjújában. Akkor azt mondta, ott tudják a legjobban érvényesíteni a szinergiákat, ahol már van OTP-érdekeltség.

„Ezekben az országokban mindent megvizsgálunk, ami eladó, és ha kisebbek vagyunk, próbálunk elérni egy ésszerűbb üzemméretet. Ahol nem vagyunk még jelen, ott csak akkor vásárolunk, ha nagyobb bankot tudunk venni, 10 százalék körüli piaci részesedéssel” – fogalmazott május elején a bankvezér.

A Findomestic Banka a.d. Beograd kis banknak számít Szerbiában: piaci részesedése mindössze 0,5 százalékos, ezzel az ottani bankpiac 21. szereplője. A tranzakcióval az OTP banka Srbija jelenlegi 1,4 százalékos piaci részesedése 1,9 százalékra nő. A Findomestic Banka elsősorban a lakossági üzletkörre fókuszál, országszerte 26 fiókja van – ebből 7 belgrádi –, ügyfelei száma megközelíti a 90 ezret. A tranzakcióval az OTP banka Srbija fiókhálózata elsődlegesen Belgrádban bővül, ügyfeleinek száma pedig meghaladja a 200 ezret.

„A mostani akvizíció – habár kis mértékben – de tovább erősíti az OTP Bank szerbiai, ezen belül különösen a belgrádi jelenlétét, illetve hozzásegíti a bankot a hosszú távú profitábilis működéshez” – mondta Bertalan Imre, az OTP banka Srbija vezérigazgatója. Hozzátette: elsősorban lakossági oldalon kívánnak növekedni, ezen belül a POS folyósítás és a hitelkártyák, valamint az elektronikus szolgáltatások teré – írja a vs.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.