Minél iskolázottabb valaki, annál többet iszik

Kávét legalábbis biztosan. A felmérések szerint az iskolázottság és a kor előrehaladtával egyre többet kávézunk.

Az Ipsos kutatásai szerint míg a 15 és 19 év közöttiek 65 százaléka még sosem fogyasztott kávét, addig a 20 és 25 év közöttieknek már 40 százaléka iszik, a legtöbben napi 2 csészével. A napi 2-3 csészét fogyasztók leginkább az élénkítő hatása (75 százalék) és íze miatt (46 százalék) kedvelik a fekete nedűt. Egynegyedük csupán megszokásból nyúl kávé után, egyötödük pedig csupán a kávézás hangulata miatt.

Az 550 fiatal megkérdezésével végzett kutatás szerint az iskolázottság is nagyban befolyásolja a kávéfogyasztást. A 8 általánost végzettek 12 százaléka, a szakmunkás végzettségűek 36 százaléka, a gimnáziumi érettségivel rendelkezők 40 százaléka, a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek pedig 55 százaléka kávézik rendszeresen.

A legnépszerűbb az eszpresszó, a tejeskávé és a cappuccino. Az eszpresszót főleg vidéken kedvelik, a tejeskávé viszont a budapesti fiatalokra jellemzőbb. Az otthoni kávéfogyasztók preferencia-listájának első helyén az őrölt kávé szerepel, melyet a három-az-egyben típusú és az instant kávék követnek.

Leggyakrabban cukorral, tejjel és tejszínnel ízesítik az italt. A legnépszerűbb otthoni fogyasztásra szánt márkák közé tartozik a Douwe Egberts, a Tchibo, a Nescafé és a Jacobs- derül ki a felmérésből. A kávé mellett legtöbben kólát (56 százalék) és teát isznak (52 százalék) élénkítőként, minden harmadik fiatal pedig az energiaitalok híve.

A gasztronómiában hódító extravagáns ízkombinációk a kávét sem kerülhették el. A különböző gyümölcsökkel (citrom, narancs), mogyoróval és mandulával ízesített kávékülönlegességek mellett már a chilis csokis kávé is megtalálható több kávézó kínálatában.

Bár a rendszeres kávézás káros hatásaira (magas vérnyomás, szívritmus zavar, fogak elszíneződése) sokszor felhívják a figyelmet, az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet tavaly nyilvánosságra hozott kutatásai szerint aki egészségesen él, annak a kávéfogyasztás meghosszabbíthatja az életét.

 


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.