Mindent lát a NAV

Egyelőre talány, miként csatornázzák be a vállalkozások számlázását az adóhatósághoz. Ennek előnye a könnyebb és célzottabb ellenőrzés lehetne, de feltétele, hogy a kisebb cégek is áttérjenek a gépi számlakibocsátásra. Ami nekik is egyszerűbb.

Miközben a NAV-ba kötött pénztárgépek a kiskereskedelmi egységek szinte minden bevételét továbbítják az adóhatósághoz, jó ideje téma, hogy az online kasszák használatára nem kötelezett vállalkozások számlázását is be kéne csatornázni a NAV informatikai rendszereibe. Már jó ideje tart a felkészülés – erről legutóbb Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt egy interjúban. Tavaly november 15-ig a cégeknek regisztráltatniuk kellett számlázó programjaikat a NAV-nál. (Azt megelőzően regisztrálni nem kellett, csak nyilatkozni arról, hogy a program megfelel a jogszabályi követelményeknek.)

Hogy a rendszereket hogyan kötik be a NAV-ba, nem egyértelmű még – magyarázta Héhn Miklós, az RSM DTM számviteli üzletágának vezetője, aki valószínűsíti: a kézzel számlázók esetleg megúszhatják a bekötést. Ez elég széles kör, annak ellenére, hogy már kis számú számla esetében is megéri áttérni valamilyen programra. Ez könnyíti a számlakiállítást és a befogadott számlák kezelését.

A rendszerek bekötése révén jelentős mennyiségű adatot előre tud szortírozni és értelmezni a NAV, például egy revízió előkészítésekor, s a céghez kiszállva már célzottan lehet az ellenőrzést lefolytatni.

Meddig lesz még kézi számla?
Meddig lesz még kézi számla?
Rosta Tibor / MTI

A számlázási rendszer NAV-hoz kötése azt teszi lehetővé, hogy a cégek egységes módszertan szerint szolgáltassanak adatot és információt, így azok szűrése és rendszerezése könnyebb a hatóság számára. Januártól minden programnak rendelkeznie kell egy önálló, „adóhatósági ellenőrzési adatszolgáltatás” elnevezésű funkcióval. Ez azt jelenti, hogy akár adott kezdő és záró dátum között – mondjuk 2015. május 1-jétől június 30-ig – lekérhetők a számlák adatai, vagy a számlasorszám alapján adott tartományt is le lehet hívni. Az adatokat össze lehet vetni a partnercégekével, így kiszűrhetők például a gyanús visszaigénylések.

Összességében a NAV számára több adatbázis lesz hozzáférhető. Az elektronikus közúti árukövető rendszer adatai, a pénztárgépek adataival és a számlázóprogramokéval kiegészítve már lehetővé teszik, hogy a termékek útja egészen a fogyasztókig megismerhető legyen. Így egy ellenőrzés során – legyen az átfogó vizsgálat, egyes adókötelezettségre irányuló ellenőrzés – a revizorok már felkészülten kérhetnek ki adatokat, nem fognak belefulladni az adatokba.

A kormánytagok korábbi nyilatkozatai szerint az adózás rendjéről szóló törvény jelentősen módosulni fog 2016-tól, így a NAV szerkezeti átalakítása mellett az adózók is eltérő megítélés alá esnek majd. Ennek része lesz az előzékeny és segítő hozzáállás a megbízható adózóknak és a kemény fellépés az adóelkerülőkkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.