Mindenkinek felmondanak a Piszke Papírnál

Harminc napon belül megkapja felmondólevelét a felszámolás alatt álló Piszke Papír megmaradt 236 dolgozója is.

Megkezdték a munkaviszony 30 napon belüli megszűnéséről szóló értesítők kézbesítését a lábatlani Piszke Papír Zrt. eddig megmaradt 263 dolgozójának - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a gyár üzemi tanácsának elnöke.

Harsányi Imre elmondta: a gyár december közepe óta nem termel. Az üzem felszámolás alatt áll. Bezárásával összesen 236 ember veszítette el munkahelyét. Kimutatásai szerint az állományból 177 főnek van 25 évnél hosszabb munkaviszonya, végkielégítésre viszont csak a gyár eladása és a biztosítékkal rendelkező hitelezők kifizetése után számíthatnak.


Az üzemi tanács elnöke elmondta: vitájuk van a felszámolóbiztossal, mivel a hatályos törvények a közelmúltban a munkavállalók kárára változtak, így a gyár eladásából befolyó összegből először a jelzálogjoggal rendelkező hitelezőket kellene kifizetni. A dolgozói végkielégítések csak ezután következnek.

Ecsédi András, az ÁFI Vagyonkezelő Zrt. felszámolóbiztosa az MTI-nek elmondta: a munkások bérét és végkielégítését az állami bérgaranciaalapból próbálják fedezni. A régóta ott dolgozók számára viszont ez nem lesz elegendő.

A gyárat a vagyonértékelés után nyilvános pályázaton értékesítik. Vannak érdeklődők - közölte a felszámolóbiztos.

A Piszke Papír Zrt.-t a görög Zeritis-csoport üzemeltette: toalettpapírt, papírszalvétákat és háztartási papírtörlőket gyártottak. Az üzemben 2008 végén csődközeli állapot alakult ki. A közműveket kikapcsolták, a biztonsági szolgálatot a legnagyobb hitelező megbízottai vették át. A dolgozók sem januári, sem februári bérüket nem kapták meg.

Magyarországon a Zeritis-csoport érdekeltségébe tartozik a Szentendrei Papírgyár és a papírhulladék-gyűjtéssel foglalkozó Budafok Recycling Zrt. is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.