Mindenki aláírta a régi-új gázmegállapodást

Immár második alkalommal írták alá Ukrajna, Oroszország és az Európai Bizottság képviselői a már szombaton elkészített szerződést az Ukrajnába küldendő megfigyelők "mozgásteréről". Ha nem jön semmi közbe, talán munkához is láthatnak.

Akekszej  Miller, az orosz gázipari monopoólium vezérigazgatója Brüsszelben bejelentette, hogy immár valamennyi részes fél aláírása szerepel azon a megállapodáson, amely az Ukrajnába küldött, s a gázszállítások újraindítását felügyelni hivatott megfigyelők jogait és kötelezettségeit taglalja.A belga főváriosoban utolsként az EU megbízottja látta el kézjegyével a dokumentumot.

Mint ismert, Kijev az utolsó pillanatban önhatalmúlag kézzel irt feljegyzéseket csapott a szöveghez, miszerint Ukrajna sohasem lopott orosz gázt és nincsen Moszkva felé fennálló tartozása. Ennek hallatán Dimitrij Medvegyev orosz elnök megtiltotta a gázcsapok ismételt kinyitását, ameddig az ukránok nem írják alá újfent a régi megállapodást

Most hogy ez megtörtént, "nagy a valószínűsége annak, hogy igen hamarosan ismét megjelenik a tranzitvezetékekben az orosz gáz" - fogalmazott a Reuters tudósítása szerint a Gazprom vezérigazgatója.Hogy ez mit jelent a valóságban, az napokon belül kiderülhet, jóslásokba már senki sem mer bocsátkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.