Mindenki mindenkit feljelent és beperel MET-ügyben

A MET beperli Szél Bernadett LMP-politikust, aki feljelentést tett az energiakereskedő gázügyei kapcsán. Hasonló okokból kopogtat a rendőrségen Tóth Bertalan szocialista képviselő is, miután átolvasta a kormányfő-közeli Garancsi István résztulajdonában álló társasággal kapcsolatos, frissen birtokába került szerződéseket.
Jogi úton érvényesíti igazát a MET Szél Bernadett, az LMP társelnökével szemben a társaságot támadó egyoldalú kommunikációjára reagálva. A MET jó hírnév megsértése miatt eljárást kezdeményezett az LMP képviselőjével szemben - közölte a társaság kedden az MTI-vel. Közleményük szerint az LMP politikusának az elmúlt hónapokban tett számos, a társaságot támadó, tevékenységét valótlan állításokkal minősítő megnyilvánulásai a társaság megítélése szerint sértik a MET jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. "A képviselő hazugságkampánya jelentős reputációs és üzleti károkat okoz a társaságnak" - olvasható a kommünikében.

A MET korábban szakmai beszélgetésre hívta a képviselőt, hogy bemutassa az iparág alapvető sajátosságait, valamint szakértő bevonásával segítse számára az MVM Csoporttal korábban kötött megállapodások értelmezését. Az LMP témafelelőse azonban elzárkózott a transzparens párbeszédtől - tudatták. Mindezek alapján úgy ítélték meg: a képviselő az öncélú napi politikai előnyszerzést és saját kampánycéljait előre valóbbnak értékeli választói hiteles tájékoztatásánál.

Hozzátették: a közbeszédben több alkalommal megjelent, a MET tevékenységét és szerződéseit minősítő állítások számos ponton valótlanok, manipulatívak, valamint alapvető ismeretek hiányában félreértelmezik a gáz- és energiapiacokon zajló általános folyamatokat. Közölték azt is: a MET nem ápol politikai kapcsolatokat, jogszabályoknak nem kedvezményezettje, és tulajdonosi háttere révén sem részesült kedvezményes bánásmódban. Az erre vonatkozó vádakat elutasítja, igazát minden jogi eszközzel megvédi mindenkivel szemben.

Szél Bernadett utoljára június 24-én szólt arról, hogy pártja ismét feljelentést tesz a MET-ügyben, mert az LMP szerint az nem szól másról, mint hogy "gázvezetékeken keresztül pumpálják ki" az adófizetők pénzét offshore-cégekbe.

Pénteken Tóth Bertalan szocialista képviselő is feljelentést tett MET-ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, pénzmosás és csalás miatt a Nemzeti Nyomozó Irodánál - derült ki a képviselő aznapi sajtótájékoztatóján.

Elmondta: ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést, mert 150 milliárd forintos kár érte a magyar államot. Ismertetése szerint 2011-től kezdve egy miniszteri rendelet alapján olcsón lehetett gázt behozni Ausztria felől, illetve a magyarországi stratégiai tározókból ki lehetett emelni egy bizonyos mennyiséget annak érdekében, hogy a távfűtéssel foglalkozó cégekhez jusson el az olcsó gáz.

Ahelyett, hogy a közületekhez, kórházakhoz, iskolákhoz, óvodákhoz jutott volna az olcsó gáz, egy offshore hátterű céghez, a MET-hez került - tette hozzá. Mint mondta, az olcsó gáz hasznából 150 milliárd forintot kerestek "különböző fideszes kötődésű gazdasági háttéremberek".

Az ellenzéki politikus azt mondta, meg kell vizsgálni azt, hogyan született a miniszteri rendelet, illetve az MVM Partner és az MVM vezetőinek felelősségét is. Emlékeztetett arra, hogy az MVM alapító okirata szerint offshore hátterű céggel nem köthet szerződést.
Tóth Bertalan elmondta, az ügyre az a Fidesz válasza, hogy kezdeményezte az információszabadságról szóló törvény módosítását, amellyel a tolvajokat védik. Szinte ellehetetlenítik a közérdekű adatigénylést, hiszen fizetni kell majd érte, illetve meghosszabbítják az adatigénylési eljárást is - részletezte.

Mint arról korábban beszámoltunk, a mintegy másfél éve az internetre kikerült, valamint nemrég az MSZP által az MVM-től sikerrel kiperelt dokumentumok értékelések szerint azt valószínűsítik, hogy a kormány által az állami MVM-nek biztosított olcsó gázból 2011-től kezdődően a kormányfő-közeli Garancsi István áttételes résztulajdonában álló MET húzhatott jóval nagyobb hasznot. Ez ellen a MET élesen kikelt, bár tiltakozását üzleti titokra hivatkozva hasonló súlyú bizonyítékokkal nem támasztja alá. A tavaly kikerült dokumentumok alapján az MSZP, a Jobbik és az LMP már tett feljelentést, de ezek nem győzték meg a rendőrséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.