Mindenki céget vásárolt

A válság óta globálisan a legjobb évét zárta az felvásárlási és fúziós ügyletek (M&A) piaca – áll az Allen & Overy tavalyi évet összefoglaló jelentésében. Magyarországon és Közép-Kelet-Európában a kilátások továbbra is bizonytalanok–2013 óta regionális szinten felére csökkent a tranzakciók összértéke

A közép-kelet-európai országok és a FÁK területén ugyanakkor jelentősen visszaesett az aktivitás a bizonytalan orosz gazdaság és az ukrán válság miatt. Ebben a térségben mindösszesen 60 milliárd dollár volt az ügyletek összértéke, ami 50 százalékkal alacsonyabb a 2013. évinél.

Ennek következtében az idei kilátások továbbra is bizonytalanok maradtak a magyar és a közép-kelet-európai M&A piacon. A globális piacot az igazán nagy ügyletek uralták, több mint 94 üzlet érte el az 5 milliárd angol font értéket. Az ellenséges felvásárlások száma szintén jelentős volt, 750 százalékkal emelkedett 2013 és 2014 között. A nemzetközi fúziók és akvizíciók összértéke szintén a legmagasabb szintet érte el 2007 óta.

Az Egyesül Államok, valamint Nyugat-Európa mutatták a legerősebb M&A aktivitást. 2014-ben világszerte összesen 3282 ügyletet kötöttek 3120 milliárd dollár összértékben, míg 2013-ban 2263 tranzakció született összesen 1830 milliárd dollár értékben.

Világszerte jellemző az optimizmus. A stratégiai jellegű vállalatátstrukturálási ügyletek hátterében álló bizalomnövekedés nyomán 2014 lett a legerősebb év az M&A piacon a pénzügyi válság óta – mutatott rá Hugh Owen, az Allen & Overy Délkelet-Európáért felelős partnere. – Bár a közép-kelet-európai aktivitás ennyire nem volt élénk, ebben a régióban is részt vettünk néhány jelentős tranzakcióban. Továbbra is figyelemmel kísérjük, mennyire tart ki a tavalyi globális optimizmus a jelenlegi bizonytalan makroökonómiai és geopolitikai helyzetben, de elmondhatjuk, hogy Közép-Kelet-Európában kezd magához térni a piac.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.