Mindenhol jobb, mint itthon

A magyarok majdnem fele nem nyaral az idén, és több mint egyharmaduk legfeljebb belföldi pihenést tervez. Ez persze egyáltalán nem meglepetés.

A magyarok majdnem fele nem nyaral az idén, és több mint egyharmaduk legfeljebb belföldi pihenést tervez - olvasható az Európai Bizottság által közzétett közvélemény-kutatás összegzésében. A 47 százalékos otthon maradási aránnyal Magyarország az uniós tagállamok között az első helyen áll, amiben - mondhatni - semmi meglepő nincs, ugyanis már hetek óta sorra állnak elő hasonló eredményű felmérésekkel a hazai turisztikai kutatások készítői.

Az Eurobarométer által közölt felmérés szerint a rendkívül nagy arányban otthoni nyarat tervező magyaroktól csak néhány százalékkal maradnak le a lengyelek, akiknek 44 százaléka szintén nem tervez az idén semmilyen utazást. A lista harmadik helyén Macedónia áll, Románia éppen csak lecsúszott a képzeletbeli dobogóról 34 százalékos arányával. Az uniós átlag az utazást nem tervezők arányát tekintve 27 százalék.

Az uniós idegenforgalmi felmérés szerint a legnagyobb arányban a horvátok, a törökök és az olaszok, valamint a dánok terveznek utazást: körükben mindössze 11-13 százalék a nyaralást nem tervezők köre. Sokatmondó adat a belföldi turisztikai piac fejlettsége is, ami érhetően a tengerparttal is rendelkező országok körében van a csúcson. A törökök, a horvátok, a görögök, az olaszok, a portugálok és a bolgárok vezetik a belföldi nyaralási toplistát, ahol Magyarország nagyjából a középmezőnyben szerepel 36 százalékos eredményével.

 A magyarországi turisztikai piacon nem csak az otthon maradók átlagon felüli aránya jelent gondot, hanem az is, hogy évről-évre rövidül a belföldi vendégéjszakák száma. Eszerint ha a nyaralást nem is mondják le a családok, a költségeken az időtartam rövidítésével próbálnak spórolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.