Minden rosszban van valami jó

A világ ugyan a szakadék szélén táncol, a gazdasági válság nem fordul át globális depresszióba, sőt, az általános visszaesés ellenére jó néhány olyan iparág van, amely vonzó befektetési lehetőségeket rejt – állítja az ING Investment Management. A gyógyszeripar, telekommunikációs szektor, FMCG és energiaipar például ilyenek lehetnek.

Az ING Investment vagyonkezelő cég szakemberei szerint a pénzpiaci döntéshozók, a kormányok és a jegybankok várhatóan képesek lesznek csillapítani a válság reálgazdaságra gyakorolt negatív hatásait. Az elkövetkező időszakot tehát leginkább a kamatvágások és az alacsonyabb inflációs várakozások jellemzik, ami hosszú távon az államkötvények hozamainak csökkenését eredményezi.

A világgazdaságban kulcsszerepet játszó Kína növekedése előreláthatólag 6-7 százalékra csökken vissza, a globális GDP növekedés pedig 2 százalékra lassul. A gazdasági visszaesés minden téren látványos lesz: a vállalati bevételek átlagosan 30-40 százalékkal, az osztalékok átlagosan 20 százalékkal csökkennek. Mindezek ellenére, az osztalékhozamok a kamatlábakhoz viszonyítva jóval magasabb szintet érnek majd el.

Az ING Investment Management szerint a válság időszakában is érdemes körülnézni: főként az Egyesült Államokat, Európát és Japánt preferálják befektetési szempontból, leginkább a következő iparágakban: gyógyszeripar, telekommunikációs szektor, FMCG és energiaipar.

A globális vagyonkezelő 2009-es makrogazdasági előrejelzése kapcsán Benczédi Balázs a magyarországi részleg vezérigazgatója úgy véli 2009-et általánosságban a negatív gazdasági környezet fogja jellemezni Magyarországon. Habár a válság hatásait jól csillapították a beavatkozások – ilyen az IMF-segítség és a gyors kormányzati intézkedések –, Benczédi szerint a válság reálgazdaságra gyakorolt hatását 2009 folyamán fogjuk igazán érezni; a GDP lassulása egy százaléknál is nagyobb lehet.

A vezérigazgató szerint ebben a helyzetben a jegybank minden eszközzel stabil forintra törekszik, 2009-ben pedig szignifikáns kamatcsökkentésre számít, amennyiben ezt a forint árfolyama megengedi. Az euró árfolyamát a 250-260 közötti sávba várja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.