Minden minősítést megvont a Moody's a CIB Banktól

Visszavonta a CIB Bank összes besorolását a Moody's Investors Service. A CIB Bank ugyanis még júliusban takarékosságból felmondta a szerződését a hitelminősítővel.

Visszavonta csütörtökön a CIB Bank összes besorolását a Moody's Investors Service, "üzleti okokra" hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint az intézkedés nem azt tükrözi, hogy változás történt volna a pénzintézet hitelképességében, a visszavonás idején a CIB-nek nem volt besorolással ellátott, kint lévő adóssága.

Ügyféltájékoztatás egy CIB-fiókban
Ügyféltájékoztatás egy CIB-fiókban

A Moody's által közölt "üzleti ok" a CIB Bank magyarázata szerint az - mint azt a bank sajtóosztályán pénteken lapunkak elmondták -, hogy a pénzintézet költséghatékonysági megfontolásból 2009. július 1-i hatállyal felmondta szerződését a Moody's hitelminősítő intézettel.

A Moody's legutóbb május 19-én módosított a CIB besorolásain, a bank pénzügyierő-osztályzatát "C mínusz"-ról "D"-re, a helyi valutában vezetett betétek hosszú távú globális osztályzatát meredeken, "Aa3"-ről "Baa1"-re rontva.

Az egyszerre több fokozatú osztályzatrontást a cég annak idején azzal indokolta, hogy a CIB működési környezetének gyors romlása - amely miatt a hitelminősítő a magyar szuverén adósbesorolásokat is rontotta egyidejűleg - jelentős nyomást gyakorolhat a CIB Bank önálló hitelképességére, amelyet a pénzügyierő-osztályzat fejez ki.

A szuverén adóskockázati osztályzat májusi visszaminősítése után a Moody's összesen nyolc - a CIB mellett az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB - besorolásait is rontotta. A Moody's tavaly november óta összesen két fokozattal, az addigi elsőrendű "A" kategóriából a közepes befektetői "Baa1" szintre rontotta a magyar állami kötvényadós-kockázati besorolást, negatív kilátással.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.