Minden tizedik automata svarcban üzemelt?

Az itthon működő étel- és italautomaták több mint tíz százalékát leszerelhették az utóbbi időkben az üzemeltetők. Szakmai feltételezés szerint az eltűnt gépek egy része korábban az adók megfizetése nélkül működött, az év elején pedig minden automatát be kellett jelenteni az adóhivatalhoz.

A piac tisztításának folyamata már az első lépésnél százmilliós állami bevételt hozott - írja a Napi Gazdaság. A kormányhű lap szerint a jogszabály arra kötelezte az érintetteket, hogy március végéig jelentsék be étel-, italautomatáikat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A határidő végéig 27 ezer gépről adtak számot a működtetők, június elejéig pedig további háromezer készülékről érkezett bejelentés.

Tavaly nagyjából negyvenezer automatából vásárolhattak a fogyasztók, tízezer berendezés sorsa így egyelőre kérdéses - mondta a lapnak a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség elnöke. Szöllősi Balázs becslése szerint az új szabályok bevezetésekor nagyjából ötezer gép azonnal eltűnt.

A készülékek eltávolításának hátterében a szakember szerint leginkább két ok állhat: előfordulhatott, hogy egy-egy berendezés még harmincezer forintot, vagyis a regisztráció díját sem hozta vissza. Más esetekben viszont arról lehetett szó, hogy az automaták tulajdonosai megijedtek a bejelentési kötelezettségtől, minden bizonnyal azért, mert addig feketén, azaz az adók megfizetése nélkül üzemeltették a gépeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.