Jön a napelemes klíma

A levegő szén-dioxid-tartalmának növekedése miatt egyre nagyobb a hőség, emiatt egyre több légkondit használunk, amihez egyre több áram kell, aminek megtermelése viszont tovább növeli a levegő szén-dioxid-tartalmát. Ördögi kör, amiből a Knauf Insulation szerint csakis a lakás leszigetelésével törhetünk ki.

A modern korban hagyományosan a tél volt az energiafogyasztás csúcsidőszaka, ez azonban mára megváltozott: az idei évről még nincsenek adatok, de tavaly nyáron már kevesebb mint 2 százalék volt a különbség a nyári és a téli felhasználás között (továbbra is a tél vezet, de a különbség közel van a számítási hibahatárhoz). Az átrendeződés fő oka a klímaberendezések használata, ám – mivel ezek a készülékek is alapvetően fosszilis energiával termelt áramot fogyasztanak – a nyári hűtés a szén-dioxid-kibocsátás és az üvegházhatás miatt nagy valószínűséggel tovább melegíti a földi éghajlatot.

2013-ban június 20-án érkezett el a nyári áramfogyasztási csúcs (aznap 6193 MW), télen pedig december 4-én használtuk fel a legtöbb áramot, akkor 6307 MW volt a villamosenergia-rendszer összterhelése. A két érték között mindössze 1,8 százalék a különbség. A MAVIR ZRt. nemcsak az adatokat tartja számon, hanem a fogyasztás szerkezetére is rálát: a rendszerirányító szerint tartós kánikulában 15-20 százalékkal nagyobb az áramfelhasználás a megelőző és a következő hűvösebb időszakok értékeihez képest, ami azt jelenti, hogy a nyári fogyasztási csúcs egyértelműen a klímáknak tulajdonítható.

Márpedig a klímahasználat terjed, ami azt jelenti, hogy a nyári fogyasztás hamarosan túlnőheti a télit.

Bár a nagy melegben (otthon ez 27 foknál magasabb hőmérsékletet jelent) történő folyamatos tartózkodásnak lehetnek egészségügyi kockázatai, a klímás hűtés sem rizikómentes, a légúti baktériumfertőzéstől a szemgyulladásig és különféle ízületi gyulladásokig számtalan kórt lehet összefüggésbe hozni vele. Ráadásul a gépi hideg meglehetősen drága mulatság: egy átlagos otthoni klíma havonta 250 kWh-val növeli meg az áramfogyasztást, és 8-10 ezer forinttal a háztartási kiadásokat.

A lakás nyári hűtése meglehetősen pazarló tevékenység: a benti hőmérséklet egy fokkal történő csökkentése (a klímaberendezések alacsony hatásfoka miatt) háromszor több energiát igényel, mint egy fokkal történő fűtése. Minden szempontból előnyösebbnek és hatékonyabbnak tűnik, ha nem a meleg levegőt hűtjük le, hanem azt már be se engedjük a lakásba. Így a hűtés külön energiaráfordítás nélkül megoldható lenne. A Knauf Insulation szakértői szerint a megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

Az alternatívák közül a nyílászáró-csere és a külső hőszigetelés a legkézenfekvőbb. Ezek a beavatkozások nemcsak a téli fűtés, hanem a nyári hűtés számláját is csökkenteni tudják, mivel megakadályozzák a meleg ki-, illetve beáramlását. Kísérletek szerint egy komplex hőtechnikai korszerűsítéssel a fűtött hónapok energiakiadásait több mint 40 százalékkal lehet mérsékelni a mi éghajlatunkon, és ugyanez igaz lehet a 2-3 legmelegebb nyári hónapra is, ami már éves viszonylatban is számottevő megtakarítási lehetőséget jelent. Ráadásul egy hőszigetelt falú, termoüveges, legalább részben árnyékolt ablakú, jól szellőző lakóépületben a nyári hőmérséklet tartósan 24 fok alatt tartható klíma nélkül is, ami bőven belül van az elviselhetőség határán.

Elvben létezik ugyanakkor olyan megoldás is, amellyel a klíma is jóllakik, és a pénztárcának, sőt a földi éghajlatnak sem esik bántódása: a nyugat-európai bevásárlóközpontok és középületek tetején már megfigyelhető a napenergiával működtetett klímaberendezések burjánzása. Amikor nagy a hőség, akkor jellemzően a nap is süt, vagyis a klímák fosszilis energia felhasználása nélkül pöröghetnek – ennek a módszernek főként kórházakban, idősek otthonaiban és más olyan intézményekben lehet nagy jövője, ahol valamilyen hűtésre egészségügyi vagy egyéb okokból mindenképpen szükség van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.