Minden szem az amerikai jegybankon

A pénzügyi piacok számára most az a legfontosabb kérdés, milyen döntést hoz jövő heti kamatdöntő ülésén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed.

A piac döntő része immár egyértelműen a kamatemelést várja a grémiumtól, amely ha elmarad, akár olyan csalódást okozhat, amely az utóbbi időszak eredményeit is veszélyeztetheti – mondta egy szerdai háttérbeszélgetésen Fórián-Szabó Gergely, a Pioneer alapkezelő befektetési igazgatója. Hozzátette: maga is nagyon meg lenne lepve, ha a kamatemelés, azaz a monetáris szigorítás elmaradna. Ennek megágyaznak a jó adatok. Az Egyesült Államok munkanélküliségi rátája alacsony, az átlagos órabérek emelkednek, s a Fed is jól előkészítette a terepet az emeléshez. A válság „kirobbantója”, az amerikai ingatlanpiac is meggyógyult. Az árak folyamatosan emelkednek, de szerencsére nem egészségtelen ütemben – folytatta. A kamatok nulla közeliek – alig 0,25 százalék az Egyesült Államokban –, s míg korábban 5-6 évenként indult kamatemelési ciklus, most már több mint tíz éve nem volt ilyen.

A helyzet azonban mindezek fényében sem egyértelmű. Az infláció hiánya – üteme éves szinten alig 0,2 százalék az ideális két százalékhoz képest – és az erős dollár akár féken is tarthatja a Fed döntéshozóit. Óvatosságra és rendívüli körültekintésre ösztönözheti a szervezetet az is, hogy a elmúlt időszakok kamatemelési ciklusai a nem megfelelő ütem megválasztásai miatt is rendre pénzügyi lufikba, krízishelyzetekbe futottak.

Az óvatosság azért is szükséges, mert az amerikai döntés globális hullámokat vet, márpedig a fejlődő országok gazdaságai között sok egyensúlyi problémákkal küzd, s a döntéssel járó hozamemelkedés komoly problémákat okozhat. A magasabb kamat miatt kevesebb forrás érkezhet ezekbe az államokba.

Magyarország most kilóg ebből a képből, régiónk is nagyon stabil blokként írható le – jelentette ki a befektetési igazgató. Nincs külső egyensúlyi probléma, az adósságszintek alacsonyak vagy kezelhetőek. A jelek szerint Közép-Európa van legkevésbé kitéve a Fed várható kamatemelési kockázatainak, így a döntését most kicsit nyugodtabban figyelhetjük. A forint az utóbbi hónapokban kifejezetten unalmas devizává vált, nincs nagy ingadozás az árfolyamban. Az sem zárható ki, hogy a Fed emelése ellenére a Magyar Nemzeti Banknak lesz még tere további kamatcsökkentésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.