Mindenfelé repülhetünk

Két számjegyű volt az utasforgalom növekedése az év első két hónapjában a budapesti repülőtéren, pedig a január és a február az év két legrosszabb hónapjának számít a légi közlekedésben. A holnaptól életbe lépő nyári menetrendben pedig még lendületesebb lehet a növekedés, mert az eddigiek mellett számos új járat is indul, köztük két transzatlanti is, így ismét lesz közvetlen összeköttetés Budapest és Kanada között.

A nyári menetrendben összesen 90 célállomásra lehet eljutni Budapestről közvetlen járattal, összesen 42 légitársaság szolgáltatásai közül választhatnak az utazók. Összefoglaljuk az újdonságokat. Komolyat lépett az Air France KLM-csoport, épp tegnap jelentette be Dror Harel, a légitársaság magyarországi igazgatója, hogy nyártól napi négy járat közlekedik Budapest és Párizs között. Az új járat 131 férőhelyes Airbus–A318-as repülővel üzemel, a párizsi Charles de Gaulle repülőtérről délután, 15.25-kor indul Budapestre, míg Budapestről 18.20-kor indul.

Nem csak a diszkontok indítanak új járatot
Nem csak a diszkontok indítanak új járatot
Kurucz Árpád / Népszabadság

A negyedik budapest–párizsi járat elsősorban ázsiai, dél-amerikai és afrikai járatokhoz biztosít kényelmes csatlakozást, de számos franciaországi célállomás is rövidebb átszállással érhető majd el. A számos díjjal kitüntetett Turkish Airlines is napi négyre növeli a járatainak számát Budapest és az Isztambul Atatürk repülőtér között, így ezen az útvonalon már három légitársaság összesen napi hat járata verseng az utasokért.

A SkyTrax légiközlekedési minősítő szervezet nemrég a legjobb kelet-európai repülőtérnek járó címet adományozta a Budapest Airportnak az utasok szavazatai alapján. Az utasok értékelésében pedig szerepet játszik az is, hogy milyen széles a járatválaszték az adott reptérről. A nyári menetrendben a frissen alakult Air Croatia heti három Zágráb–Budapesttel indít (kedd, csütörtök, vasárnap), turbólégcsavaros ATR repülőgéppel. A Wizz Air sűrít egy sor meglévő útvonalán, de a hollandiai Maastricht, a szardíniai Alghero és a portugál Lisszabon most kerül fel a járattérképre.

Mindemellett újraindítják a Hurghadába repülő járatot. Az International Airlines Group érdekeltségébe tartozó spanyol Vueling heti három római és barcelonai gépet indít, utóbbi a Ryanair és a Wizz Air versenytársának. Anyacégük, az Iberia és az Iberia Express is megérkezik Budapestre, összesen heti hét géppel Madrid felé, igaz, csak kora nyártól kora őszig üzemeltetik az útvonalat. Lesznek új interkontinentális járatok, méghozzá széles törzsű repülőgépekkel, ami komoly utasszám-növekedést hoz, hiszen ezek a repülők járatonként 230-260 utast hoznak Budapestre.

A frissen megalakult SkyGreece a Toronto–Budapest–Szaloniki útvonalon jár majd, míg a hét egy másik napján Toronto–Budapest–Toronto kört nyom Boeing–767-300-assal. A kanadai chartercég, az Air Transat heti egy Toronto–Montreal–Budapest járatot indít Airbus–A330-200-as géppel, míg, mint azt megírtuk, az Air China mostani ismeretek szerint heti négyszer repül hozzánk a Peking–Minszk–Budapest útvonalon, majd visszafelé közvetlenül Peking felé indul.

Az interkontinentális járatok szaporodása annak ellenére pozitív fejlemény, hogy több szezonális marad, még az alacsony járatsűrűség ellenére is. Az útvonalak beindításán sokat dolgoztak a Budapest Airport járatfejlesztési szakemberei, s kapóra jött nekik az, hogy az alacsony olajár mellett nagyobb a légitársaságok vállalkozó kedve. S csak reménykedhetnek abban, hogy a Germanwings-tragédia nem generál olyan hullámokat az iparágban, amely visszafogja a mostani növekedést és az optimista üzleti hangulatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.