Milliószám telepítették a Windows 10-et

Egy hónappal a hivatalos indulás után immár 75 millió eszközön fut a Microsoft új operációs rendszere, a Windows 10. A piackutató cégek meglehetősen nagyvonalú becslései szerint jelenleg több mint másfél milliárd számítógép és mintegy 1,4 milliárd okostelefon működhet a világon, s csak az elmúlt év utolsó negyedévében mintegy nyolcvanmillió számítógépet és 377 millió okostelefont adtak el a világon.

Vagyis a hetvenötmilliós szám töredéke a teljes állomány nagyságának. Magyarországon a piacvezető operációs rendszer a 2009-ben debütált Windows 7. Mégis azt mutatja, hogy bevált a Microsoft számítása, hogy ingyenessé tette az operációs rendszert, amely éppúgy lehet okostelefon, számítógép vagy tablet rendszere, mint például játékkonzolé.

Kezdésnek jó
Kezdésnek jó
Shannon Stapleton / Reuters

A jelentősen feljavított és a szakértők szerint jóval kisebb hardverigényű operációs rendszer jellemzése meglehetősen szélsőséges: az istenítő megjegyzések mellett rengeteg kritikát is kap például azért, mert számos tartozékot nem támogat vagy egyszerűen csak nem ismer fel.

A 75 milliós telepítési adatot azzal is érdemes összevetni, hogy a Windows 8 megjelenésekor fél év kellett ahhoz, hogy százmillió licenc keljen el. Igaz, ez nem azt jelenti, hogy ennyi gépre telepítették a szoftvert, mert főleg a vállalati felhasználásban rengeteg PC-t később korábbi operációs rendszerekkel, például Windows 7-tel állítottak forgalomba. A másik ok, ami miatt ez a szám torzító, az illegális szoftverhasználat magas aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.