Milliós végkielégítést kap Matolcsy

Matolcsy György bruttó 1,8 millió forint végkielégítést vehet fel korábbi munkahelyétől, a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. A volt tárcavezető fizetése is emelkedik, jegybankelnökként többet vihet haza.

Duplán is jól jár a Blikk szerint Matolcsy György azzal, hogy a miniszteri bársonyszékből a Magyar Nemzeti Bank elnöki székébe ült át. A volt tárcavezető nemcsak nagyobb fizetést kap, de mint a lap megtudta: 1,8 millió forint pluszpénz is jár neki a távozás miatt.

"Matolcsy György hatásköre megszűnése miatt 3 havi illetménye felével megegyező juttatásra jogosult" – közölte a Blikk-kel a nemzetgazdasági tárca. A kifizethető összeg bruttó 1 millió 652 ezer forint. Ezenfelül az idei évre járó ki nem vett szabadságából a tárca három napot vált meg 150 259 forint értékben. Továbbá 34 ezer forint cafeteria is jár a leköszönt miniszternek.

Viszont a politikus óriásit bukik a tavaly ki nem vett szabadságain. Matolcsynak 2012-ről 35 napja ragadt benn, ennek értéke 1 millió 750 ezer forint. Ám a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény szerint azt már nem lehet kifizetni - írja a lap.

Összességében a neki járó 1,8 millió forintból valamivel kevesebb mint 1,2 millió landol majd adózás után a számláján. A pénzt ugyanis még nem kaphatta meg, a volt miniszternek először záró vagyonnyilatkozatot kell tennie. Ennek a parlament honlapján hétfőn még nem volt nyoma. A hiányt ma pótolhatja a politikus, mert március 3-án mondott le miniszteri és országgyűlési képviselői tisztségeiről, s 30 napon belül mindenképpen le kell adnia a dokumentumot.

Matolcsy nemzetgazdasági miniszterként nem csak az adók emelésével harcolt az államadósság ellen. A Blikk szerint ő volt az egyetlen politikus, aki még tavaly ősszel is bére meg nem nevezett részét hónapról hónapra befizette az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterként minden évben egymillió forintot utalt át az alap számlájára, havi egyenlő részletekben – tudtuk meg a jegybank sajtóosztályán. Ezt a gyakorlatot a Magyar Nemzeti Bank elnökeként is folytatja, és első fizetésének aktuális részletét már el is küldte az alapnak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.