Már bírságolnak a hiányzó online kasszák miatt

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkezdte megbírságolni azokat a kereskedőket, amelyek eddig nem rendeltek a piacon lévő – amúgy igen drága – online pénztárgépekből.

Összesen többmilliós bírságot szabott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azokra a kereskedőkre, akik még nem rendelték meg az online pénztárgépet – adta hírül a NAV.

Az adóellenőrök hetek óta ellenőrzik azokat a budapesti vállalkozásokat, amelyek nagy valószínűséggel nem teljesítették az online pénztárgéprendszerbe történő bejelentkezés feltételeit.

A revizorok a jogszabályban előírtak betartását ellenőrzik azt vizsgálva, hogy az érintetteknek van-e üzembehelyezési kódjuk, és rendelkeznek-e pénztárgép beszerzésére vonatkozó szerződéssel vagy a forgalmazó által visszaigazolt megrendeléssel. Az ellenőrök figyelme arra is kiterjed, hogy a szerződés, illetve a megrendelés tartalmazza-e a teljesítési határidőt.

Mint korábban megírtuk: tízezer lehet azoknak a kiskereskedőknek a száma, amelyek eddig regisztrációs kódot sem igényeltek az NAV-tól. Szakmai berkekben azzal magyarázzák a kiskereskedők vonakodását, hogy október elsejéig – eddig kaptak haladékot a kiskereskedők a kasszák megrendelésére – jobbára csak olyan gyártók-fejlesztők kaptak típusengedélyt, amelyek drága, 120-140 ezer forintos pénztárgépet árultak.

Súlyosbító körülményként értékelik az ellenőrzések során és így magasabb összegű bírságot szabnak ki azokra, akik még üzembe helyezési kódot sem kértek, azaz nem regisztráltatták magukat a NAV-nál.

Az egyéni vállalkozók mulasztását 500 ezer forintig, a gazdasági társaságokét egymillió forintig terjedő bírsággal sújtja a NAV.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.