Milliókra büntették a Tigázt

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) hárommillió forint bírsággal sújtotta a Tigázt, mivel a kelet-magyarországi központú gázszolgáltató üzleti ügyfeleknek adta el a lakosságot illető gáza egy részét – derül ki a közműhatóság határozatából. Ezen túlmenően a szóban forgó gázadagért a Tigáznak az eredeti ár további 50 százalékát ki kellett fizetnie az azt kitermelő Mol számára. Mivel a piaci gázár időközben igencsak leesett, valószínűleg nem ez volt az olasz hátterű gázszolgáltató legnagyobb üzlete.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Mint az a hivatal határozatából kitűnik, tavaly a Tigáz maga jelezte a problémát. E szerint az úgynevezett egyetemes – lényegében a lakossági – szolgáltatás céljára átvett gázuk egy része az igények beszűkülése miatt a nyakukon maradt. A magyar lakosságnak szánt földgáz egy részét a Mol biztosítja 1998 előtt üzembe állított gázmezőiből. A termék eladási árát a kormány határozza meg, s kiszivárgott információk szerint a Mol kevesli az ezért meghatározott összeget. A feszültség a jogszabályokban is visszaköszön: a gázszolgáltatók az olcsón átvett hazai gázt csakis a lakosságnak adhatják tovább. Ha mégis másként cselekszenek, akkor az így eladott mennyiség árára még egy büntető jellegű 50 százalékot rá kell tenniük.

Az adatok szerint a Tigáz először letárolta a mennyiséget, majd eladta üzleti ügyfeleinek. A közműhivatal enyhítő körülményként értékelte, hogy a Tigáz folyamatosan beszámolt a fejleményekről, illetve hogy a szolgáltatót még sose büntették meg. Ellenben leszögezték: ilyet nem szabad csinálni, a cég előtt számos lehetőség kínálkozott a helyzet elkerülésére.

Pénz áll a házhoz

A veszteségek miatt kialakult tőkeszerkezet rendezése végett tőkeemelés várható a Tigáznál – közölte lapunkkal Száraz Gábor, az olasz ENI tulajdonában álló gáztársaság szóvivője. Tavaly a kelet-magyarországi központú cég 13 milliárd forint veszteséget ért el, ami az árszabályozásra vezethető vissza, ami jelentősen befolyásolta a gáz kereskedelmi árát és tarifáját. Ha a múltban nem csökkennek a központi meghatározású tarifák, úgy nyilván a veszteségek se lépnek fel – vázolta. Emiatt saját tőkéjük állománya az alaptőke kétharmada alá esett. Ez első körben tőkeleszállítást tesz kötelezővé: jegyzett tőkéjüket 17 milliárd forintról 4,2 milliárd forintra csökkentették. A tőkeemelésre ezután a kötelezettség- és sajáttőke-állomány arányának biztosítása miatt van szükség. A Tigáz lakossági ügyfelei ellátását ez év október 1-jétől átadja az állami Főgáznak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.