Így csökkenhet milliókkal a lakásvásárlás költsége

Az emberek többsége nem vesz igénybe minden állami támogatást, ha lakást vásárol – mutattak rá az OTP bank szakértői. Egy átlagos, zalaegerszegi, 89 négyzetméteres lakásból kiindulva, amelynek vételára 14,4 millió forint, s amelyet 4,4 millió forint önrészből és tízmillió forint hitelből tervez megvásárolni egy család, milliókban mérhető a különbség. Kedvezmények nélkül húsz év alatt a tízmillió forint hitel visszafizetése havi 71 ezer forint törlesztő mellett összesen 21 millió forint teljes kiadást jelent.

Ebből kapásból lefaragható egy jelentősebb összeg, ha igénybe veszi a család a CSOK-ot, vagyis az újraértelmezett szocpolt. Ez példánkban 1,3 millió forintot jelent – a támogatás mértéke függ a lakás méretétől, környezeti besorolásától, reálisan 1-1,5 millió forintra számíthat egy átlagos család innen. Jóval kisebb tételt jelent a lakáshitelek állami kamattámogatása, ez nagyjából 300 ezer forintot tehet ki a teljes futamidőre – ennek mértéke is sok szemponttól függ, így a havi bértől, a leendő adós múltjától. A kettő együtt így a szimpla 21 millió forint kiadást máris húszmillió forint alá nyomja. Ennél is van azonban jobb ajánlat.

Itt fogunk lakni?
Itt fogunk lakni?
Móricz-Sabján Simon

Ha a család költségvetésébe belefér, akkor érdemes nagyjából a hitelszerződéssel együtt lakástakarék-pénztári szerződést is kötnie. Ez után jár 30 százalékos állami támogatás, legfeljebb havi hatezer forint. Ennek maximálásához mindkét szülőnek kell ilyet kötnie havonta húszezer-húszezer forint havi befizetéssel, így kaphatják meg az állami támogatás maximumát. Tíz év alatt 1,44 millió forint jöhet össze csak a támogatásból, a teljes megtakarítás pedig 6,4 millió forint. Amely beforgatható a hitelbe, akár nullára is írva azt.

Vagyis egy plusz mellett tíz év alatt meg lehet szabadulni a hiteltől, igaz, ehhez valójában nem havi 71 ezer forintot kell fizetni, hanem 111 ezret. Nem ugyanez lesz a végeredmény, ha a hitelt nem 71, hanem 111 ezer forint törlesztővel veszi fel a képzeletbeli család, hiszen ez esetben nem jár állami támogatás. Ezzel a módszerrel 17 millió forint körül meg lehet úszni a lakásvásárlást, ráadásul tíz év alatt.

Az OTP a lakáshitel-cafeteriát is a logikusan igénybe vehető elemek közé sorolta, ám itt meg kell jegyezni: ez egyelőre finoman szólva sem sikersztori. Két éve van lehetőség arra, hogy a munkáltató havonta cafeteria keretében hozzájáruljon a törlesztéshez – mondjuk a 71 ezer forintból átvállalva 25 ezret. Azért jó megoldás, mert ez a juttatás adómentes, vagyis az egyébként befizetendő adót is be lehet forgatni a törlesztésbe.

Kis szépséghibája a történetnek, hogy nem igazán népszerű. Eddig 40 nagyvállalat és pár ezer kkv teszi elérhetővé ezt, ám mindösszesen néhány ezer munkavállaló él a lehetőséggel. Kérdés, mi a viszonylagos érdektelenség oka, amikor a SZÉP-kártya vírusként terjedt el a munkavállalók között. Magyarázat lehet, hogy a munkaadók felelőssége itt jóval nagyobb, s általában nem is annyira rugalmasak a cégek, ahogyan azt a szolgáltatók szeretnék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.