Milliók kérnek csődvédelmet az USA-ban

Átlépheti a 30 milliós rekordot az élelmiszerjegyeken élő amerikaiak száma. Három évtizede példátlan éhínségre következtetnek a gazdasági előrejelzésekből. A veterán Paul Volcker ex fed-elnök tisztséget kap az Obama-csapatban.

Míg a pénzügy szférában százmilliárd dollárok repkednek, a béka-perspektívából fest igazán csúnyán a gazdasági válság. Idén az egymilliót is meghaladta az új személyi csődvédelmi kérelmek száma, ami 28 százalékos növekedés a tavalyihoz képest, ráadásul az évnek még nincs is vége. A probléma a közszereplőket is elérte: Georgiában a sajtó azon csámcsog, hogy az állam vezető oktatáspolitikusa (főtanfelügyelője) férjével együtt csődvédelmet kért, miután 3,5 millió dolláros adósságukat csak 650 ezer dolláros vagyon ellentételezte.

Az egymillió kérelem a családtagokkal együtt több millió embert érint. A személyi csődvédelem a társasági csődgondnoksághoz hasonló intézmény. Pár száz dollárért lehet ilyen kérelmet benyújtani, általában ügyvédi segítséggel. A három éve módosított csődtörvény két passzusa alapján van erre mód. Az egyik a valóban tönkrementeket szanálja. A csődbíró meghatározza azon vagyontárgyak körét, amelyeket mentesít, a többiből kifizeti a hitelezőket, majd leírja a fennmaradó adósságot. A másik lehetőség azoké, akik csak a tempót nem bírják. Az ő adósságaikat öt évre átütemezik, és egyes vagyontárgyakat itt is mentesítenek. A kérelmek majd felét a rendezetlen egészségügyi számlák miatt nyújtják be.

Tipikus láncreakció, hogy miután egy munkavállaló elveszíti az állását, nem tudja fizetni a biztosítást, majd váratlanul nagyobb egészségügyi kiadása adódik. 47 millió amerikainak pedig egyáltalán nincs egészségbiztosítása. Jövő nyárra még több pácienst várnak a nyugat-virginiai "nyomorklinikára", ahol önkéntes orvosok tömegei egy hosszú hétvégén ingyenes ambuláns ellátást nyújtanak. Tavaly csak foghúzásból négyezret hajtottak itt végre.

A személyi csőd másik fő forrása a jelzálogkölcsön részleteivel, illetve a házlezárásokkal (a zálogjog banki érvényesítésével) függ össze. Utóbbiakat jövőre kétmilliós nagyságrendre jósolják. A jegybank szerepét játszó Fed és a pénzügyminisztérium kedden 800 milliárd dolláros programot hirdetett a hitelpiaci feltételek enyhítésére. Ebből 600 milliárd az ingatlanpiacot célozza: a jövő héttől kezdve aukción vásárolják fel például a Fannie Mae és a Freddie Mac mér-gezett papírjait. További, 200 milliárd jut a fogyasztási hitelek, diákkölcsönök, autólízingek, kisvállalkozói hitelek jobb áramlását könnyítő lépésekre.

A szegényeket ennél is köznapibb gondok sújtják. George W. Bush el-nöksége alatt ötmillióval nőtt a nyomorszint alá kerülők száma. A szerdai The Washington Post címoldalon közli: ebben a hónapban megdőlhet a történelmi rekord, és 30 millióan vehetnek igénybe élelmiszerjegyeket Amerikában.

– Az 1981-es recesszió óta a legnagyobb éhínségre számítunk. Sőt talán a 60-as évek óta, amikor ezeket a programokat létrehozták - nyilatkozta Jim Weill, a washingtoni Élelmiszerkutatási és Akcióközpont elnöke. A jegyeken élők száma a három évvel ezelőtti Katrina hurrikán idején tetőzött. Azok jogosultak rá, akiknek jövedelme nem haladja meg a szövetségi nyomorszint 130 százalékát, azaz egy négytagú családra számolva a havi 2297 dollárt (462 ezer forintot.) A jegyekből - amelyek valójában különleges bankkártyák - legfeljebb havi 588 dollárhoz juthat (118 ezer Ft) egy ilyen család, a juttatás összegét évente egyszer korrigálják.

Októberben az élemiszerekre és az italokra nézve 6,1 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex. Viszont éppen ezekből az amerikaiak egyre többet vásárolnak, a fogyasztói kosárban az alapélelmiszerek egyre nagyobb hányadott tesznek ki. Szerdán közölt adatok szerint a teljes fogyasztói kiadások egy százalékkal, 2001. szeptember 11-e óta példátlan ütemben estek vissza. Ezt elemzők riasztónak tartják, mivel kétharmad arányban meghatározza a gazdasági növekedés ütemét. Az illatszereknél a legnagyobb a visszaesés, 51 százalékos.

A középosztály gondjait számos mutatón lehet érzékeltetni. A csütörtökre eső hálaadás napjával kezdődő hosszú hétvégére hat éve először kisebb forgalmat várnak, noha Bush felszabadította a katonai légteret a családlátogatók tömegeinek. Az utakra 400 ezer járművel kevesebbet jeleznek előre, mint tavaly. Az állatmenhelyeken megnőtt a forgalom, mert a gazdák nem tudják eltartani kedvencüket. Ugyanakkor a menhelyeket egyre nehezebb fenntartani, mert a középosztály adományozni sem tud, mint korábban.

Három nap alatt immár harmadik gazdasági témájú sajtótájékoztatóján Barack Obama Chicagoban arról beszélt: mindenki minden területen "visszafog", de "úton van már a segítség". Kérdésre elárulta azt is, hogy családjában készítik a karácsonyi kívánságlistát, és lesz ajándékozás. A megválasztott elnök ezúttal is bemutatta gazdaságpolitikai csapatának újabb tagjait.

Egyikük Paul Volcker, a Fed korábbi elnöke. A veterán (81 éves), pénzügyi szakember egy, a gazdasági talpra állásért felelős testületet vezet majd. Pozitívan szólnak az elemzők az elmúlt napok kinevezettjeiról: Timothy Geithner leendő pénzügyminiszter, Lawrence Summers a Nemzeti Gazdasági Tanács kinevezett elnöke, vagy Peter Orszag, a Fehér Ház új költségvetési igazgatója hozzáértését és tapasztalatát.

Csődárnyékban a kaliforniai napsütésben
Csődárnyékban a kaliforniai napsütésben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.