Milliók kapnak levelet a bankjuktól

Hamarosan indul az elszámolás második felvonása, a bankok augusztus elsejétől kezdik kiküldeni a tájékoztató leveleket a forinthiteleseknek és a devizakölcsönüket devizában törlesztőknek.

Mintegy 3,5 millió forint- és közel 17 ezer devizában törlesztett hitelszerződés érintett, levelet csak azok kapnak, akiknek az esetében nem történt tisztességtelen kamat-, díj- vagy költségemelés – mondta az MTI-nek Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője. Az érintett adósok összesen 300-400 milliárd forint visszatérítésére számíthatnak.

Nincs vége az elszámolásnak
Nincs vége az elszámolásnak
Földi Imre / Népszabadság

Ősszel jönnek a végtörlesztők, esetükben az elszámolás nem volt automatikus, azt az ügyfeleknek kellett kezdeményezni. A mintegy 170 ezer érintettből ezzel a lehetőséggel csak pár tízezren éltek, a várakozások szerint ők sem számíthatnak nagy pénzekre.

Az elszámolás további körében pedig azok számíthatnak némi visszatérítésre, akik 2010 novembere után vettek fel kölcsönt. A bankoknak ezekkel a hitelekkel nem kellett automatikusan elszámolniuk, de az MNB azonban közérdekű pert indíthatott ezért. Több mint kétszáz piaci szereplőből 56 önként vállalta, hogy visszafizeti a vitatott tételeket, míg 16 hitelintézet esetében a jegybank perelt. Az eljárásoknak eddig kevesebb mint a fele zárult le jogerősen.

Tegnap például az UCB Ingatlanhitel Zrt. ügyében hirdetett ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla. A bíróság részben megváltoztatta a Fővárosi Törvényszék korábbi döntésének megfellebbezett rendelkezéseit, s egyes kifogásolt szerződési feltételeket tisztességesnek talált, nagyobbrészt azonban így is az MNB által képviselt álláspontot fogadta el. A 2010 novembere után felvett hitelek esetében az ügyfelek alapesetben ugyancsak augusztustól, illetve a közérdekű perekben érintett esetekben azok lezártát követően, várhatóan szeptember folyamán kapják kézhez az elszámolást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.