Milliárdokat hoznak Budapestnek a versenykocogók

A városi futások rengeteg turistát hoznak Magyarországra, akik több milliárd forintot költenek el, és közel kilencszázmillió adóbevételhez jut az állam. Ugyanakkor nemrégiben Tarlós István kijelentette: felére kellene csökkenteni a futóversenyek számát. Szalay-Bobronoviczky Alexandra főpolgármester-helyettes viszont kizárta, hogy a jövőben kevesebb verseny lenne, azt viszont vizsgálják, hogy lehetne a belvárost tehermentesíteni.

Igencsak jól jár Budapest a futóversenyekkel - derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból.

 A KPMG a BSI felkérésére a BSI három budapesti futóversenyéből a két őszi verseny nemzetgazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta. (Ezen kívül további futóesemények is vannak a fővárosban.) A kutatás eredményeit ismertető Varga Mihály elmondta: a BSI három futóversenyén részt vevők száma ugrásszerűen nőtt, így 2015-re már meghaladta a 70 ezer főt.

A két eseményre összesen 17 300 külföldi futóturista érkezett, akik összesen közel 70 ezer éjszakát töltenek a fővárosban és közvetlenül 2,7 milliárd forintot költöttek el  a különféle szolgáltatásokra. Varga Mihály aláhúzta: a futóturisták 70 százaléka úgy látta, hogy öt éven belül visszatérne Budapestre.

A tanulmányt készítő Indra Dániel szenior menedzser ugyanakkor elmondta, hogy számításaik szerint a futók költései 1,68-as szorzóval  jelennek meg a gazdaságban, így összességében 4,44 milliárd forintra becsülhető a vizsgált két őszi sportrendezvény teljes gazdasági kibocsátása és 880 millió forintos adóbevételt jelentenek az államháztartásnak.

Kocsis Árpád a BSI ügyvezető igazgatója szerint 2010-ben még a futóturisták csak 20 ezer vendégéjszakát töltöttek a fővárosban, azaz öt év alatt a háromszorosára nőtt a futóversenyek gazdasági hatása. A futók gyakran 8-10 fős csapatokkal érkeznek Budapestre, illetve elkísérik őket a családtagok. Ugyanakkor Magyarországon a tömegsport még egyelőre lemaradodt az uniós átlagtól: az Európai Unióban átlagosan a lakosság 30 százaléka sportol rendszeresen, addig nálunk legfeljebb 17 százalék körüli ez az arány. Ugyanakkor Kocsis Árpád úgy látja, hogy az elkövetkező öt-tíz évben egymillióra bővül itthon a futók illetve a szabadidős sportolók tábora.

Tarlós István főpolgármester viszont korábban szóvá tette, hogy Budapesten túl sok a futóverseny. Kérdésünkre Szalay-Bobronoviczky Alexandra leszögezte, hogy nem gondolkoznak arról, hogy csökkentsék a fővárosi versenyek számát.  Ugyanakkor azt jogosnak látja, hogy a belső területeken, mint a rakpartokon, az alagútnál vagy az Andrássy úton csak meghatározott számú verseny jöhessen létre. Erről folyamatosan egyeztetnek a BSI-vel - mondta el a főpolgármester helyettes.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.