Milliárdos tőkeemelés a Regionális Fejlesztési Holdingnál

Összesen 6 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre a Regionális Fejlesztési Holdingnál. Az új forrást elsősorban biomassza, biogáz beruházások előfinanszírozására, vidékfejlesztésre szánják.

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. (RFH) jegyzett tőkéjét 4,6 milliárd  forinttal emelik meg a kormány december 22-i határozata szerint. Nagy Sándor, az RFH   igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) pedig - a saját hatáskörében - 1,4 milliárd forint tőkeemelésről döntött.

A mintegy 20 milliárd forint saját tőkével rendelkező társaság jegyzett tőkéje a hat milliárd forint tőkeemeléssel 17,5 milliárd forint lesz - mondta az elnök. Nagy Sándor négy célt jelölt meg a friss tőke felhasználására: a biomassza és biogáz beruházások előfinanszírozását, a vidékfejlesztés előmozdítását, az átmenetileg nehéz helyzetbe került  vállalkozások válságkezelését és az innovációt elősegítő kockázati tőke alap forrását.

A hat milliárd forint legnagyobb részét - több milliárd forintot  - a biomassza, biogáz alapon megújuló energetikai beruházások előfinanszírozására szánják. Az Európai Unió utófinanszírozása  ugyanis nehezíti az ilyen beruházásokat. Példaként az elnök egy  2008-ban indított, mintegy egymilliárd forint beruházást jelentő biogáz projektet említett, amihez az RFH 670 millió forint  előfinanszírozást biztosít addig, míg az uniós elszámolás megtörténik, és a beruházó hozzájut a támogatási forráshoz. Jelenleg 10-12 hasonló igény van - mondta Nagy Sándor. Hozzátette: az ügylet szigorúan üzleti alapon működik. Az ilyen beruházásokban projektmenedzsmentet is vállalnak, így a kamat mellett ebből a tevékenységből is van bevétel.

A vidékfejlesztés előmozdítására az ötezer fő alatti településeken alakult helyi vidékfejlesztési közösségeknek, az úgynevezett Leader-csoportoknak terveznek előfinanszírozásként 15-25  millió forintot biztosítani a működéshez. A harmadik cél az, hogy  azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek a tevékenysége nyereséges, de átmeneti nehézségei vannak a gazdasági válság miatt, az RFH segítsen a válságkezelésben. Az RFH regionális társaságai közvetlen kapcsolatban állnak számos vállalkozással, így tudják, hogy melyik az a cég, ahol az átmeneti segítség elegendő a  talpon maradáshoz, a munkahelyek megtartásához - magyarázta Nagy Sándor.
A Regionális Kutatási és Technológiai Innovációs Kockázati Tőkealapot a kutatás-fejlesztés és az innováció növelésére, valamint  a regionális innováció elősegítésére hozzák létre, részben az RFH részvételével magántőkével és európai uniós forrásból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.