Milliárdos bukásra készülnek Sukoró-ügyben?

A kormányoldalon alighanem már tudják, hogy a kampánytémává tett Sukoró-ügy számláját most kell majd megfizetni. A kártérítési perben százmilliárd a tét. Ha fizetni kell, alighanem újra Gyurcsány és Bajnai lesz a bűnbak.

Kommunikciós hadjárat indul megalapozandó, hogy Magyarországot vélhetően elmeszeli a Washingtoni választott bíróság a sukorói szórakoztató- és kaszinókomplexum beruházás ellehetetlenítése miatt. A 2010-es választásokat megelőzően a King’s City-ügyből lett az egyik legnagyobb port felkavaró kampánytéma. A beruházás elmaradása most százmilliárd forintjába kerülhet az államnak.

A magyarországi Sukoró-per ügyiratai
Sukoró per

Jövő héten zajlik a Sukorói beruházás ellehetetlenítése miatt indított kártérítési per a washingtoni választott bíróságon. Ennek illetékességét a magyar állam is elismerte akkor, amikor koncessziós szerződést kötött a Joav Blum és Ronald Lauder tulajdonában álló, ciprusi bejegyzésű Vigotop Limiteddel.

Az mno.hu-n ma személyesen a lap főszerkesztő-helyettese írt a választott bírósági eljárásról, nem sokkal ezt követően pedig már Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő nyilatkozott arról, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon ismét Magyarország ellen tanúskodik külföldön.

Selmeczi szavai azonban ezúttal köszönőviszonyban sincsenek a valósággal: sem Gyurcsány, sem Bajnai nem tanúskodik a válaszott bíróság előtt Washingtonban, a két politikusnak ugyanis a hírek szerint a sukorói büntetőperben, a Szolnoki Törvényszéken tett vallomását értékeli az amerikai testület. E vallomások egyébként nyilvánosak, azokról lapunk is beszámolt, ehhez képest Selmeczi Gabriella úgy nyilatkozott: - Nem csoda, hogy most is külföldi érdekeket szolgálnak.

Az mno.hu az írja, hogy a hétfőn kezdődő és két hétig tartó perben a választott bíróság személyesen hallgatja meg az izraeli befektetőket, valamint a Joav Blum és Ronald Lauder érdekében tanúskodó Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezérigazgatóját és Császy Zsoltot, aki értékesítési igazgató volt korábban.

Valójában Tátrai és Császy korábban a befektetők kérésére írásban tett vallomást, most pedig pont a magyar állam kérésére utaznak ki Washingtonba. Lapunk úgy tudja: miután a két volt állami vezetőt a befektetők hónapokkal ezelőtt megkérték az írásbeli vallomástételre, ők levélben felajánlották ugyanezt a magyar állam jogi képviselőinek. (Az eljárásban az állam másfél milliárd forintot fizet ki az ügyvédeinek.) Erre azonban válasz nem érkezett, csak néhány hónappal ezelőtt, az idézés Washingtonból.

A Magyar Nemzet szerint Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is, aki Washingtonban a magyar állam oldalán tanúskodik majd, ám információink szerint őt pedig pont a befektetők kérésére idézték be. A Magyar Nemzet szerint Szandroch Kamilla, Kóka János felesége, az ITDH korábbi munkatársa is tanúskodik majd, ám korántsem biztos, hogy ő is kiutazik.

A Magyar Nemzet szerint „Bajnai Gordon volt fejlesztési miniszter és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az állami vagyonkezelő volt vezetőihez hasonlóan az izraeli befektetőkkel működnek együtt. Bajnainak egy korábbi büntetőügyben tett vallomását használhatják föl Lauderék, Gyurcsány pedig írásban tanúskodik majd Magyarország ellen”.

A Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese vagy a jövőbe lát, vagy csak a volt kormányfő korábbi vallomásaira alapoz. Amikor azt részletezi, hogy Tátrai és Császy a magyar állam ellen, Oszkó pedig mellette tanúskodik majd, akkor alighanem már a jövő heti vallomsok tartalmát is jövendöli. De az is elképzelhető, hogy a lap valahonnan már értesült arról, hogy az eljárásban eddig milyen tartalmú írásbeli vallomások születtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.