Milliárdos beszerzések a kormányzatnál

Idén már eddig is milliárdos értékben szereztek be a tárcák autókat, telefonokat, bútorokat, de a legtöbbet informatikai eszközök vásárlására fordították - írja a Világgazdaság.

Több milliárd forint értékben szereztek be a tárcák idén többek között informatikai eszközöket – derül ki több minisztérium összegzéséből, amelyet írásbeli képviselői kérdésekre végeztek el ˜– írta a Világgazdaság. A lap számításai szerint a legjelentősebb informatikai beszerzés a Nemzetgazdasági Minisztériumnál (NGM) volt, mintegy 4 milliárd forintért vásároltak ilyen eszközöket.

A Magyar Államkincstár számára 604 millióért fejlesztették a Clavis-Webkincstárt. Több jelentős tétel volt az online pénztárgéprendszer fejlesztésével kapcsolatban, ezek között kiemelkedett egy 635 milliós tétel, de volt ezzel kapcsolatban 123, illetve 111 milliós kiadás is. Ennél a tárcánál költötték a legtöbbet járművekre is, közel egymilliárdot. Telefonokra 31 milliót, bútorokra 209 millió költöttek számításaink szerint.

Az emberi erőforrás tárcánál is kiemelkedőek voltak az informatikai fejlesztések. A mintegy 1,6 milliárdos beszerzésből 1,37 milliárd jutott a nemrég létrehozott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. A tárcánál 4,7 milliót költöttek telefonokra, 64 milliót gépjárművekre (főként az Országos Vérellátó Szolgálatnak), s 35,1 millió forintot bútorokra.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keveset költött beszerzésekre, de a rengeteg háttérintézmény adatai nem derültek ki. A külügynél nem voltak jelentős informatikai vagy bútorbeszerzések. Nagy értékű, főként követségi gépjárművekre közel 90 millió költöttek. Szokás szerint a legprecízebb összegzése a vidékfejlesztési tárcának volt. Gépjárművekre 433 milliót, bútorra 27,8 milliót, telefonra 5,6 milliót, informatikai eszközökre 200 milliót fizettek ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.